Κόσμος

Καταποντίστηκαν CDU και SPD στη Γερμανία - Συνεχίζεται η ψηφοφορία σε Γαλλία και Ιταλία – Στο 17,5% οι Εθνικιστές στην Αυστρία

Πάνω από 17 μονάδες φαίνεται ότι χάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας, σύμφωνα με το exit poll της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ενώ οι Εθνικιστές στην Αυστρία δείχνουν να λαμβάνουν πάνω από 17%.
Οι εκλογικές διαδικασίες στη Γαλλία και στην Ιταλία συνεχίζονται, με τη συμμετοχή να είναι υψηλή.

Γερμανία: Μεγάλη έκπληξη δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι με 20,5%

Αν και οι ηγεσίες των CDU, CSU και του SPD το απορρίπτουν, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Σημαντικό κριτήριο θα είναι τα εκλογικά αποτελέσματα των Σοσιαλδημοκρατών.
Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών θα έχουν συνέπειες και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, αν οι απώλειες των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU και του σοσιαλδημοκρατικού SPD είναι μεγάλες.
Μεταξύ των σεναρίων που συζητιούνται είναι η αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
CDU/CSU-EPP: 27,5%
GRÜNE-G/EFA: 20,5%
SPD-S&D: 15,5%
AfD-EFDD: 10,5%
LINKE-LEFT: 5,5%
FDP-ALDE: 5,5%
PARTEI-NI: 2,5%
FW-ALDE: 2%

Αυστρία: Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα με 34,5% - Ακολουθούν οι σοσιαλιστές με 23,5% και οι εθνικιστές με 17,5%

Το κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα επικράτησε στις ευρωεκλογές βάσει του exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς κατέκτησε το 34,5% των ψήφων.
Ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 23,5% και το εθνικιστικό κόμμα ΕNF με 17,5%.
Στο 13,5% το Κόμμα των Πρασίνων, στο 8% η Αριστερά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωεκλογές στην Αυστρία κατέφθασαν λίγο μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε και οδήγησε σε αποχώρηση του εθνικιστικού κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, γεγονός το οποίο σαφώς επηρέασε τους ψηφοφόρους.

Κύπρος: Πρώτο παραμένει το ΔΗΣΥ, ακολουθεί το ΑΚΕΛ - Μάχη ΕΔΕΚ - ΕΛΑΜ για την έδρα

Το κεντροδεξιό ΔΗΣΥ διατηρεί -σύμφωνα με το exit poll- την πρωτιά στις ευρωεκλογές της Κύπρου.
Ειδικότερα, το ποσοστό του κυμαίνεται στο εύρος του 28% με 32% και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 26%-30%.
Σημειώνεται ότι η κεντροδεξιά στην Κύπρο έχει νικήσει σε όλες τις ευρωεκλογές (2004, 2009, 2014) και όπως προκύπτει θα τερματίσει πρώτο και φέτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ