Κόσμος

Καταιγισμός πυραύλων κατά Ρώσων στη Συρία - Φιλότουρκοι αντάρτες στοχεύουν τη βάση Khmeimim - Με βομβαρδισμούς απαντούν Μόσχα-Δαμασκός

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Σύριοι μαχητές εξαπέλυσαν τουλάχιστον 36 πυραύλους στη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim σε δύο επιθέσεις τη Δευτέρα, αλλά και οι δύο αναχαιτίστηκαν από την αεροπορική άμυνα χωρίς καμία ζημιά, δήλωσε ο ρωσικός στρατός, προσθέτοντας ότι τα αεριωθούμενα αεροσκάφη ξεκίνησαν επιδρομές ως αντίποινα.

Οι επιθέσεις προήλθαν από τη "ζώνη αποκλιμάκωσης" της Ιντλίμπ, που ελέγχεται από την τρομοκρατική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (πρώην Front Al-Nusra), σημειώνει ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης στη Συρία, κ. Viktor Kupchishin.

Οι μαχητές χρησιμοποίησαν ένα drone για να κατευθύνουν τους βομβαρδισμούς από πολλαπλά πυραυλικά συστήματα, αλλά οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Khmeimim.

Τα ρωσικά αεροπλάνα και το συριακό πυροβολικό απάντησαν με επιθέσεις στις θέσεις των τρομοκρατών που ηγήθηκα της επίθεσης κατά της ρωσικής βάσης, πρόσθεσε ο Kupchishin.

Ο βομβαρδισμός της ρωσικής βάσης έγινε την ίδια μέρα που οι συριακές δυνάμεις πραγματοποίησαν την πολυαναμενόμενη μεγάλη επίθεση κατά του τελευταίου εξτρεμιστικού οχυρού της χώρας. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο χωριό Al-Bani και τον κοντινό λόφο Othman, η θέση του οποίου είναι στρατηγικής σημασίας, στη βορειοδυτική επαρχία Χάμα που έχει ανακαταλάβει η Δαμασκός.

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη επίθεσή του στη νότια επαρχία της πόλης Ιντλίμπ στην οποία υπάρχουν εκατοντάδες φιλότουρκοι αντάρτες, Τούρκοι αξιωματικοί και πράκτορες της ΜΙΤ.

Το ισχυρό μπαράζ πυροβολικού και ο βομβαρδισμός του τουρκικού στρατού από δυνάμεις του Άσαντ, είχε αποτέλεσμα δύο βαριά Τούρκους τραυματίες, τους οποίους παρέλαβαν Τουρκικά ελικόπτερα, με κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών από το συριακό έδαφος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αναμένεται και τουρκική αντίδραση.

Επί του παρόντος ο στρατός της Συρίας έχει ξεκινήσει βολές βαρέων όπλων κονιορτοποιώντας τις θέσεις των φιλότουρκων τζιχαντιστών κοντά στις περιοχές Qal’at Al-Madiq και Kafr Naboudeh.

Εκτός από την χερσαία επίθεση, η ρωσική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε επίσης επιχείρηση αεροπορικού βομβαρδισμού σε όλη τη νότια πλευράς της πόλης και στην βόρεια πλευρά της επαρχίας Χάμα.

Η βάση Khmeimim υπήρξε συχνός στόχος απόπειρας επιθέσεων από τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες χρησιμοποίησαν πυραύλους και drone-καμικάζι για να στοχεύσουν τη βάση. Καμία από τις επιθέσεις δεν ήταν επιτυχής, αλλά οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν σημάνει συναγερμό λόγω πληροφοριών πως οι τζιχαντιστές διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, και συνεπώς ότι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ενάντια σε λιγότερο προστατευμένους στόχους στη Συρία και αλλού.

Δείτε φωτογραφίες & βίντεο:

https://twitter.com/smmsyria/status/1125281422321815552

https://twitter.com/EdwardBell123/status/1123948326880149504

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ