Κοινωνία

Καλαμάτα: Αναβολή για τον φονικό σαϊτοπόλεμο - Ποια είναι η υπερασπιστική γραμμή

Αναβολή για την απολογία τους ζήτησαν οι κατηγορούμενοι.

Αίτημα για αναβολή της δίκης, προκειμένου να κληθούν περαιτέρω μάρτυρες, αναμένεται να υποβάλλουν σήμερα οι δικηγόροι των επτά κατηγορούμενων για τον μοιραίο σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας και τον θανάσιμο τραυματισμό του εικονολήπτη – δημοσιογράφου Κώστα Θεοδωρακάκη.

Η πολύκροτη δίκη των επτά έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι (κατά τη μία) στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας.

Μια ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, είχε τελεστεί σε κλίμα οδύνης, και μακρυά από κάμερες και δημοσιογράφους, η κηδεία του Κώστα Θεοδωρακάκη, που έχασε τη ζωή του αναπάντεχα στον σαϊτοπόλεμο, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα.

O δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, που εκπροσωπεί πέντε κατηγορούμενους -μεταξύ αυτών και τον 62χρονο «αρχηγό» του επίμαχου μπουλουκιού σαϊτολόγων- υποστήριξε ότι θα ζητήσουν αναβολή της διαδικασίας.

«Θα ζητήσω αναβολή για να έρθουν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο δήμαρχος Καλαμάτας και ο υπεύθυνος της Κοινωφελούς Επιχείρησης “Φάρης”, που είναι αρμόδια για τη διοργάνωση του σαϊτοπόλεμου» λέει συγκεκριμένα ο κ. Κατσάς.

«Εκτιμώ ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό καθώς εκκρεμούν σημαντικά έγγραφα, όπως η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του ανθρώπου, καθώς και η έκθεση για το υλικό που βρέθηκε στο σημείο, δηλαδή τη μπαρούτη, ώστε να εξακριβωθεί τί τύπος ήταν αυτός που χρησιμοποιήθηκε στον σαϊτοπόλεμο» αναφέρει ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς.

«Οι εντολείς μου έπρεπε να είναι οι τελευταίοι κατηγορούμενοι, όχι οι μόνοι και οι πρώτοι»
Ο κ. Κατσάς εξηγεί στο iefimerida πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες». Παρά ταύτα, επισημαίνει πως «αν έπρεπε να πάνε οι εντολείς μου κατηγορούμενοι θα έπρεπε να είναι οι τελευταίοι. Εδώ είναι οι μόνοι κατηγορούμενοι και οι πρώτοι που οδηγούνται στο εδώλιο».

Κατά τον ίδιο, «υπάρχουν τόσοι άλλοι που θα έπρεπε έστω να κληθούν ως μάρτυρες», όπως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Η κατάθεσή τους στο πλαίσιο της δίκης, σημειώνει ο Αντώνης Κατσάς, μπορεί να γίνει ακόμα και τηλεφωνικά.

Αν το δικαστήριο τελικά κάνει δεκτό το αίτημα αναβολής, τότε η δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για τον φονικό σαϊτοπόλεμο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες από σήμερα.

Οι κατηγορούμενοι θα ισχυριστούν ότι είχαν ζητήσει περαιτέρω μέτρα ασφαλείας
Σύμφωνα με τον Αντώνη Κατσά ο Σύλλογος Σαϊτολόγων είχε επισημάνει ότι ο χώρος όπου διεξήχθη ο σαϊτοπόλεμος ήταν ακατάλληλος.

«Την ημέρα που έγινε το κακό, κατά το απόγευμα, μια επιτροπή από τον Σύλλογο Σαϊτολόγων ζήτησε να ανοίξει ο χώρος, τα κάγκελα δηλαδή, καθώς ο κόσμος θα ήταν πολύ κοντά. Διευρύνθηκαν τότε κάποια μέτρα ώστε να μη μεταδίδεται εύκολα η φωτιά και να μην κινδυνεύουν οι θεατές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος των σαϊτολόγων.

Οι σαϊτολόγοι αναμένεται επίσης να υποστηρίξουν ενώπιον της έδρας ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχαν ζητήσει να τοποθετείται συρμάτινο πλέγμα ύψους 1,70 μέτρων από την πλευρά των θεατών, καθώς και ότι η ευθύνη της διοργάνωσης βαραίνει αποκλειστικά τον δήμο και τη «Φάρης».

Δήμαρχος Καλαμάτας: Είτε αλλάζει όλο το πλαίσιο, είτε ο σαϊτοπόλεμος καταργείται
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο OneTV, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας υποστήριξε ότι «αν δεν αλλάξει όλο το πλαίσιο, ο σαϊτοπόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί, σταματάει».

Οπως εξήγησε, «κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα ανεχτεί να συνεχίσει αυτή την ημινόμιμη κατάσταση για το διακοσίων ετών έθιμο, που είναι συνδεδεμένο με την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές».

Οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας:

https://www.youtube.com/watch?v=DU3sA295wYc

Ο δήμαρχος, επιπλέον, επισήμανε ότι «έθιμα σαν αυτό, που χρησιμοποιούνται μπαρούτια και όλα αυτά, προσωπικά δεν μου αρέσουν και σίγουρα έχουν μέσα τους το στοιχείο της επικινδυνότητας. Επικίνδυνα έθιμα όμως γίνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης