Οικονομία

Ιστορική βιομηχανία τροφίμων στην Αττική οδηγείται σε παραγωγική απαξίωση και λουκέτο

Σε καταγγελία κατά της πολυεθνικής UNILEVER προχώρησε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, με αφορμή της εξελίξεις γύρω από το εργοστάσιο της ιστορικής βιομηχανίας Ελαίς στην Πειραιώς, τονίζοντας ότι από τα 6 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί ως επένδυση, τελικά ούτε ένα ευρώ δεν διατέθηκε για αυτό το σκοπό, αλλά αντίθετα μεθοδεύεται η παραγωγική απαξίωση και τελικά το λουκέτο της εταιρείας. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της OEXBE:

«Το 2018 η UNILEVER εμφανίστηκε να πουλάει τα λάδια και τις μαργαρίνες στο αμερικάνικο επενδυτικό fund KKP, γνωστό στη χώρα μας για τη δραστηριότητά του στα κόκκινα δάνεια!

Για να προχωρούν, μάλιστα, απρόσκοπτα και χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, οι διαδικασίες των «εικονικών» συναλλαγών και της μεταβίβασης, η διοίκηση της UNILEVER δεσμεύτηκε στους εργαζόμενους ότι θα επενδύσει στο εργοστάσιο της ΕΛΑΪΣ στην Πειραιώς έξι εκατομμύρια ευρώ, πριν την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΛΑΪΣ.

Ενημέρωσε δε τους εργαζόμενους πως η προαναφερόμενη επένδυση είναι μέρος της συμφωνίας παλαιού και νέου ιδιοκτήτη.

Στην πράξη, όμως, από τα εξαγγελθέντα έξι εκατομμύρια τελικά δεν επενδύθηκε ούτε ένα ευρώ. Παρά τη μη υλοποίηση της επένδυσης, η πώληση προχώρησε στην, άγνωστη για την Ελλάδα, εταιρεία UPFIELDS που όπως φαίνεται καλυπτόταν πίσω από το ΚΚP.

Ενώ και η αγοράστρια αναφέρθηκε με τη σειρά της σε σχέδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, σήμερα απαξιώνει συστηματικά και καθημερινά το εργοστάσιο φτάνοντας στο μη παρέκει.

Αυτή η κατάσταση, άλλωστε, οδήγησε σχεδόν το σύνολο των στελεχών της ΕΛΑΪΣ σε μαζικές «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από την εταιρεία.

Τελευταίο χτύπημα απαξίωσης της επιχείρησης ήταν και η εξέλιξη με την παραγωγή μαργαρινών. Την ώρα που η εταιρεία δεσμεύτηκε για τη μεταφορά της παραγωγής μαργαρινών από το εργοστάσιο του Ρέντη σε αυτό της Πειραιώς, τελικά ανακοινώθηκε ξαφνικά η παύση της παραγωγής!!! Οι μηχανές θα μεταφερθούν αρχικά στις αποθήκες και στη συνέχεια στο εξωτερικό με βάση τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία, μόνιμα στον «αέρα» γιατί όπως φαίνεται αποτελούν αμελητέα παράμετρο στα επιχειρησιακά σχέδια της UNILEVER.

Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τα γεγονότα, η UNILEVER σχεδίασε την ουσιαστικά «εικονική» πώληση της ΕΛΑΪΣ προκειμένου να μη χρεωθεί η ίδια το κλείσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση την απόλυτη συρρίκνωση.

Διακινούσε σκοπίμως δήθεν σενάρια περί επενδύσεων ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια αποκρύπτοντας τις μυστικές αποφάσεις παραγωγικής απαξίωσης ή λουκέτου.

Οι εργοδοτικές μεθοδεύσεις, δυστυχώς, ξεφεύγουν από κάθε λογική και δεοντολογική συμπεριφορά καταπατώντας, στο όνομα του κέρδους, κάθε εργασιακό δικαίωμα και κάθε ίχνος σεβασμού στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ως Ομοσπονδία καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας να καταδικάσουν απερίφραστα αυτές τις ενέργειες και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Η ΕΛΑΪΣ είναι ενεργό κύτταρο του παραγωγικού ιστού της Πατρίδας μας με προστιθέμενη αξία, σημαντική τεχνογνωσία και ανεξάντλητες δυνατότητες για ισχυροποίηση της θέσης της στο διεθνή ανταγωνισμό.

Ζητάμε εδώ και τώρα από τους αρμόδιους φορείς, αντί για άσκοπες, ανούσιες δηλώσεις και υποσχέσεις, να προβούν επιτέλους σε ουσιαστικές ενέργειες ελέγχου της νομιμότητας της μεταβίβασης, διασφάλισης της βιωσιμότητας και των θέσεων εργασίας καθώς και διαφύλαξης εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...