ΗΠΑ

«Ιστορική» απόφαση των ΗΠΑ: Αναβαθμίζουν τον διαχρονικό πύραυλο cruise «Tomahawk»


Ο πύραυλος cruise «Tomahawk» αποτελεί ένα από τα πιο κύρια οπλικά συστήματα στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, λόγω τόσο της αποτελεσματικότητάς του όσο και της αξιοπιστίας που έχει επιδείξει σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί βλέποντας πως ο τρόπος διεξαγωγής πολέμου αλλάζει, καταλαβαίνουν πως ακόμα και αυτό το κλασσικό και αξιόπιστο όπλο χρειάζεται μια αναβάθμιση, με το νέο πύραυλο ακριβείας να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αποστολή.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό της στο Twitter ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και συνεργάζονται στην δημιουργία ενός νέου συστήματος εντοπισμού στόχων που θα θα επέτρεπε στον πύραυλο – cruise Tomahawk να χτυπήσει κινούμενους στόχους στη θάλασσα.
https://twitter.com/Raytheon/status/1125792412369084416?ref_src=twsrc%5Etfw
Επί του παρόντος, ο πύραυλος – cruise Tomahawk μπορεί να εκτοξευθεί από πλοίο ή υποβρύχιο και μπορεί να πετάξει σε εχθρικό εναέριο χώρο σε απόσταση 1.000 μίλια για να πραγματοποιήσει χτυπήματα ακριβείας σε στόχους υψηλής αξίας με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες ή υλικές ζημιές.

Η αξιοπιστία και χρήση του πυραύλου Tomahawk
Τόσο Αμερικανοί και στρατιώτες της Συμμαχίας χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, που διαθέτει δυνατότητα παροχής πληροφοριών πλοήγησης και στόχευσης από GPS, περισσότερες από 2.300 φορές σε μάχη.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2018, πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν 66 πυραύλους – cruise Tomahawk σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων της Συρίας.

Ένα χρόνο πριν, 59 πύραυλοι-cruise Tomahawk χτύπησαν ένα αεροδρόμιο της Συρίας, από το οποίο εκτοξεύθηκαν χημικά όπλα ενώ ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό εκτόξευσε πέντε Tomahawk το 2016 στην Υεμένη, για να καταστρέψουν παράκτια πυραυλικά αμυντικά συστήματα που στόχευαν εμπορικά και πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν.

Βλέποντας πως το πεδίο της μάχης και τα θέατρα επιχειρήσεων «εξελίσσονται», οι Αμερικανοί και οι εταιρείες κατασκευής τέτοιων οπλικών συστημάτων, επιδιώκουν την δημιουργία και ανάπτυξη πυραύλων – cruise – εν προκειμένω Tomahawk, για να πλήξουν κινούμενους στόχους στη θάλασσα, μέσα στη νύχτα, σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ