Κόσμος

Ισραηλινοί ραβίνοι αντιτίθενται στην Eurovision

Και ενώ όλα τα μάτια του μουσικού θεάματος είναι στραμμένα στην  διοργάνωση της Eurovision στο Τελ Αβίβ οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Κι όχι μόνο από όσους ζητούν μποικοτάζ της διοργάνωσης λόγω του παλαιστινιακού, αλλά και σε άλλα επίπεδα.

Συντηρητικοί κύκλοι και ακραίοι ραβίνοι του Ισραήλ υποστηρίζουν πως η διοργάνωση καταστρέφει την ιερή ημέρα των Εβραίων,  το Σάββατο, κάνοντας αναφορά στην εποχή του Ισραήλ.

Παρά το γεγονός ότι οι τελικοί του διαγωνισμού θα ξεκινήσουν μετά το ηλιοβασίλεμα του Σαββάτου οι πρόβες και οι προετοιμασίες για αυτό θα ξεκινήσουν το πρωί - έτσι, ορισμένοι Εβραίοι θα πρέπει να εργάζονται αυτήν την ημέρα, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά από τους θρησκευτικούς κανόνες.

"Οι διοργανωτές της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν για να καταστήσουν ασεβές το ιερό Σαμπάτ δημόσια και διεφθαρμένα", σύμφωνα με επιστολή που υπέγραψαν οι θρησκευτικοί ηγέτες Χάιμ Κανέφσκι και Γκέρσον Ελλστέιν.

Οι ραβίνοι δήλωσαν επίσης ότι μια τέτοια βεβήλωση αποτελεί απειλή για την παραμονή των Εβραίων στους Αγίους Τόπους. Κάλεσαν τους πιστούς να συγκεντρωθούν την Παρασκευή σε συναγωγές και να προσφέρουν μαζικές προσευχές για συγχώρεση και θεία προστασία.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απάντησε στη δήλωση των κληρικών. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα συμβάλει στη βεβήλωση του Σαββάτου και ότι η Eurovision είναι διεθνής διαγωνισμός, έτσι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι ξένοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ, αλλά αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Τελ Αβίβ για θρησκευτικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ