Μέση Ανατολή

Ιράν – Ιράκ: Σε ναυτική συμφωνία προχωρούν οι άλλοτε θανάσιμοι εχθροί

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Ιρακινού και του Ιρανικού ναυτικού είχαν συνομιλίες στην Τεχεράνη για να δημιουργήσουν μια ναυτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως ανέφερε ιρανικό πρακτορείο.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την προώθηση της ναυτικής συνεργασίας με τη σύσταση κοινής επιτροπής, τη διεξαγωγή κοινών εκπαιδευτικών, επιστημονικών και ερευνητικών μαθημάτων, την ανταλλαγή ακαδημαϊκών εμπειριών και τη διοργάνωση κοινών ναυτικών ασκήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρακινός διοικητής επαίνεσε τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη στενή τους συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τον Ιούλιο του 2017, το Ιράν και το Ιράκ είχαν υπογράψει συμφωνία για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας σε πλήθος τομέων.

Με βάση τη συμφωνία, η Τεχεράνη και η Βαγδάτη θα προωθήσουν την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή εμπειριών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων και θα παρέχουν αμοιβαία κατάρτιση και υλικοτεχνική, τεχνική και στρατιωτική υποστήριξη.

Η εξέλιξη βέβαια είναι αξιοπρόσεκτη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δύο χώραν είχαν διεξαγάγει έναν αιματηρότατο τη δεκαετία του 80.

Η Τεχεράνη πάντως δείχνει τελευταία ότι προσπαθεί να αναβαθμίσει τη ναυτική της δραστηριότητα και για πρώτη φορά αναπτύσσει τις δυνάμεις της παγκοσμίως.

Πηγή: Xinhua

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ