Ιστορία

Η αιχμαλωσία του γερμανικού υποβρύχιου U-110, με τη συσκευή κρυπτογράφησης Enigma

Σαν σήμερα, στις 9 Μαϊου 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Βασιλικό Ναυτικό αιχμαλωτίζει το γερμανικό υποβρύχιο U-110. Επί του υποβρυχίου βρέθηκε η τελευταία συσκευή κρυπτογράφησης Enigma, την οποία χρησιμοποίησαν αργότερα οι κρυπτογράφοι των συμμαχικών δυνάμεων για να σπάσουν τα κωδικοποιημένα γερμανικά μηνύματα.

Οι μηχανές Enigma ήταν μια σειρά από ηλεκτρο-μηχανικές συσκευές κρυπτογράφησης ρότορα. Αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα του εικοστού αιώνα για την προστασία της εμπορικής, διπλωματικής και στρατιωτικής επικοινωνίας. Η Enigma εφευρέθηκε από τον γερμανικό μηχανικό Arthur Scherbius στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πρώτα μοντέλα είχαν χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 και εγκρίθηκαν από τις στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες πολλών χωρών, κυρίως της ναζιστικής Γερμανίας πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλά διαφορετικά μοντέλα του Enigma παράχθηκαν, αλλά τα γερμανικά στρατιωτικά μοντέλα, τα Wehrmacht Enigmas, ήταν τα πιο πολυσυζητημένα , γιατί είχαν plugboard, ήταν τα πιο πολύπλοκα.

Τον Δεκέμβριο του 1932, η μυστική υπηρεσία της Πολωνίας “έσπασε” πρώτη τους αλγόριθμους κρυπτογράφησης της Γερμανίας. Πέντε εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 25 Ιουλίου 1939 στη Βαρσοβία, οι Πολωνοί παρουσίασαν τις τεχνικές αποκρυπτογράφησης του Enigma και τον αντίστοιχο εξοπλισμό σε γαλλικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Βασιλικό Ναυτικό αιχμαλωτίζει το γερμανικό υποβρύχιο U-110. Το γερμανικό υποβρύχιο, μετά από επίθεση που δέχθηκε με βόμβες βυθού από βρετανικά σκάφη επιφανείας το 1941, αναγκάστηκε να αναδυθεί, με αποτέλεσμα οι κώδικες αποκρυπτογράφησης και μια συσκευή “Αίνιγμα” να πέσει στα χέρια των Συμμάχων.

Επί του υποβρυχίου βρέθηκε η τελευταία συσκευή Enigma, την οποία χρησιμοποίησαν αργότερα οι κρυπτογράφοι των συμμαχικών δυνάμεων για να σπάσουν τα κωδικοποιημένα γερμανικά μηνύματαΈτσι, οι Βρετανοί ήταν σε θέση να υποκλέπτουν και να αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα των Γερμανών, γεγονός που σύμφωνα με τους ιστορικούς επέσπευσε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου κατά δύο ολόκληρα χρόνια.

Χάρη σε αυτά τα γεγονότα, κατά τη διάρκεια του πολέμου οι κρυπτογράφοι των Συμμάχων ήταν σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν ένα τεράστιο αριθμό μηνυμάτων χρησιμοποιώντας τη μηχανή Enigma. Η τεχνογνωσία που συγκεντρώθηκε από αυτή την πηγή, με την κωδική ονομασία “Ultra” που δόθηκε από τους Βρετανούς, ήταν μια σημαντική βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια των Συμμάχων

Αν και το Enigma είχε κάποιες κρυπτογραφικές αδυναμίες, στην πράξη αυτές αυτό ήταν αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις διαδικαστικές ατέλειες, τα λάθη των χειριστών ή τα σφάλματα υλικού. Η ακριβής επιρροή της Ultra στην πορεία του πολέμου αξιολογείται διαφορετικά. Μία συχνά επαναλαμβανόμενη εκτίμηση είναι ότι η αποκρυπτογράφηση των γερμανικών αλγόριθμων κρυπτογράφησης επιτάχυνε το τέλος του ευρωπαϊκού πολέμου κατά δύο έτη, ενώ ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε στον βασιλιά της Βρετανίας George VI μετά τον πόλεμο “Ήταν χάρη στην Ultra ότι κερδίσαμε τον πόλεμο”.

Πηγές: el.wikipedia.org – ww2.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ