Οικονομία

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί την οικονομία - Goldman Sachs: "Θετική για αγορές και ομόλογα μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα"

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έχει ευνοήσει σημαντικά την οικονομία. Μετά από το "άλμα" 5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Goldman Sachs αναμένει θετικές εξελίξεις για τις αγορές και τα ομόλογα με τη δημιουργία νέας κυβέρνησης.

Θετική θεωρεί η Goldman Sachs για τις μετοχές και τα ομόλογα μια κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, εκτιμώντας ότι η πορεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα θα είναι ενθαρρυντική. Ειδικότερα, στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece Goes To The Polls" (Η Ελλάδα οδεύει στις κάλπες), η Goldman Sachs σχολιάζει τις πρόωρες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, νωρίτερα από το τέλος της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

Βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών εκλογών, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πιθανό να κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά οι γενικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ή 7 Ιουλίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγαλύτερη υποστήριξη τόσο για τη Νέα Δημοκρατία (36,6%) όσο και για το ΣΥΡΙΖΑ (26,6%) σε σύγκριση με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. Επίσης, το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή δείχνει δημοσκοπικά στο 7,5%.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, παρόλο που κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να είναι το κορυφαίο κόμμα της νέας κυβέρνησης.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια κυκλική ανάκαμψη, η οποία υποστηρίζεται από την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και τη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών.

Οι δείκτες PMI της Ελλάδας είναι άνω των 50 μονάδων από τα μέσα του 2017, ενώ έχουν κατά μέσο όρο 56,6 μονάδες τους τελευταίους τρεις μήνες. Αν είναι ασταθής, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν ανθεκτική στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ φέτος, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα υποστηριχθεί και από μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και ένα μεγάλο ταμειακό αποθεματικό καλύπτει τις ανάγκες της χώρας μέχρι τα μέσα του 2021, με την Goldman Sachs να θεωρεί ότι ήταν οι δύο κύριοι λόγοι της θετικής άποψης της για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας από τα μέσα του 2018, όπως αναφέρει το banking news.

Μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Κατά την άποψή της, η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος υψηλότερου κόστους εργασίας, λιγότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας των μισθών θα μειωνόταν υπό μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.

Η εκτίμηση της Goldman Sachs για τη δημοσιονομική δυναμική της Ελλάδας είναι επίσης θετική βραχυπρόθεσμα και σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη σύστασή της προς το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένει ότι η Κομισιόν θα προβεί σε εκτίμηση ότι:

  1. η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος / ΑΕΠ στο 3,5% που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους το 2019 και το 2020,
  2. οι ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης παραμένουν κάτω από το κατώτατο όριο του 15% του ΑΕΠ και
  3. το ταμείο θα καλύπτει τις λήξεις έως τα μέσα του 2021.

Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για τη θετική της άποψη για την Ελλάδα θα μπορούσαν να προέλθουν από τις ακόλουθες εξελίξεις:

  • Πρώτον, υπάρχει ο κίνδυνος δημοσιονομικής επιβάρυνσης λόγω των συνεχιζόμενων δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν.
  • Δεύτερον, σε ένα σενάριο ασθενέστερης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα μπορούσαν να γίνουν πιο αρνητικές από ό, τι προβλέπεται, καθώς η κυκλική βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί στον ίδιο βαθμό και η διαφορά αύξησης των επιτοκίων θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή για τη δυναμική του δημόσιου χρέους.
  • Τρίτον, οι οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας θα καταστούν αυστηρότερες εάν οι εξελίξεις στην Ιταλία οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Eurogroup συμφώνησε επίσης να ενεργοποιήσει, αν χρειαστεί, σε περίπτωση απρόβλεπτων δυσμενών σεναρίων, μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τα μέτρα που μειώνουν χρέος, όπως περαιτέρω αναπροσαρμογή των προθεσμιών λήξης των δανείων του επίσημου τομέα και ανώτατο όριο και αναβολή των πληρωμών τόκων του EFSF στο βαθμό που είναι απαραίτητο για την κάλυψη του δείκτη αναφοράς ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης.

Ως εκ τούτου, η ιδιοκτησιακή δομή του δημόσιου χρέους που κατέχει κυρίως ο επίσημος τομέας και μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα πρέπει να διευκολύνει την ενεργοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου έκτακτης ανάγκης, εάν χρειαστεί, και να περιορίσει τον κίνδυνο για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα από οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση, όμως, η Goldman Sachs, εξακολουθεί να δηλώνει πιο προσεκτική όσον αφορά την ελληνική προοπτική, καθώς το αυξημένο απόθεμα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ένα προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι ελλιπείς μεταρρυθμίσεις αυξάνουν τους περιορισμούς στην ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ