Εθνικά θέματα

Ηχηρό μήνυμα Αποστολάκη στην Άγκυρα: "Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα όταν απαιτηθεί" - Παρουσία Τζ.Πάιατ οι δηλώσεις

Βαρυσήμαντο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως τα εθνικά συμφέροντα της χώρα θα προστατευτούν όταν χρειαστεί.

Σε σημαντικές δηλώσεις προχώρησε και ο Αμερικανός πρέσβης, αναφερόμενος στην συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μίλησε για την άσκηση "Ηνίοχος" και τη συμβολική συμμετοχή των F-35, καθώς και στην επικείμενη εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα.

“Έχουμε καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας. Έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΕΕ, Αίγυπτο, Γαλλία και Ισραήλ. Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την κυπριακή δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες”, τόνισε μεταξύ άλλων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα μιλώντας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Συνεχίζοντας ο κ. Αποστολάκης, τόνισε πως “η Ελλάδα βρίσκεται σε ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον με εύθραυστες ισορροπίες. Οι μεταβολές ισχύος και οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή συντελούν στην αύξηση της αποσταθεροποίησης. Εθνική προτεραιότητα η συνεργασία και η Ειρήνη. Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και συμβάλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονιάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης”.

“Ασκούμε ενεργό και πολυδιάστατη αμυντική διπλωματία. Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και ανυπόστατες αιτιασεις. Προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα συνάντηση εκπροσώπων των δυο πλευρών για ΜΟΕ και υπερασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως “είμαστε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων όπως καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Έχουμε και τη δυνατότητα και την επάρκεια να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα όταν και αν απαιτηθεί”.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ λέγοντας πως “επιβεβαίωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αποτελεί η πρωτοβουλία Ρούμπιο και Μενέντεζ με το νομοσχέδιο. Είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας και κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αυτό συζητήσαμε με τον Μενέντεζ".

Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Στο Συνέδριο πραγματοποίησε ομιλία και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος στη συνεργασία με την Ελλάδα.

“Πριν από δυο χρόνια χρησιμοποιήσαμε τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας για να φτάσουμε στην Ευρώπη. Και της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει σημαντικές δυνατότητες και θέλουμε να ενισχυθεί, αναζητώντας επενδυτή για την ιδιωτικοποίηση”.

Χαρακτήρισε σπουδαίο το γεγονός ότι “είδαμε το F35 στον Ηνίοχο φέτος”, σημειώνοντας πως “η αναβάθμιση των ελληνικών F16 θα φέρει τη χώρα στην πέμπτη γενιά’.

Τέλος πρόσθεσε ότι “οι Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύονται στην 32 και ελπίζουμε να γίνει ετήσιο γεγονός αυτό”, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, ενώ όπως είπε “τον Οκτώβριο έρχεται το 3ο Combat Aviation Brigade”.

https://twitter.com/USEmbassyAthens/status/1125664599376896000

https://twitter.com/AmChamGr/status/1125666873968869376

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης