Ιστορία

Ερευνητές βρήκαν αποδείξεις ότι βασιλιάς της Βίβλου ήταν πραγματικό πρόσωπο

Επιστήμονες «διαβάζουν» διαφορετικά μια αράδα στην περίφημη Στήλη του Μεσά, καθώς θεωρούν ότι αναφέρεται στον βασιλιά Βαλάκ, το όνομα του οποίου υπάρχει στη Βίβλο.

Ερευνητές που μελετούν μια αρχαία επιγραφή έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απόσπασμα αφορά σε έναν βασιλιά ο οποίος αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει την πολυσυζητημένη ιστορικότητα της Βίβλου.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μια αράδα σκαλισμένη στη Στήλη του Μεσά, στήλη με γραφή στη γλώσσα των Μωαβιτών που δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από τον κυβερνήτη του βασιλείου στη σημερινή περιοχή της Ιορδανίας, αναφέρεται στο όνομα του Βαλάκ, βασιλιά των Μωαβιτών που περιγράφεται στη Βίβλο.

Η στήλη «ήταν ένα από τα πρώτα — εάν όχι το πρώτο — αντικείμενα που ανευρέθηκαν στις απαρχές της σύγχρονης αρχαιολογίας τον 19ο αιώνα (μ.Χ.) που έκαναν κάποια σύνδεση μεταξύ της Βίβλου και μιας καταγραφής που γράφτηκε από εξωτερική πηγή», δήλωσε ο Samuel Boyd, επίκουρος καθηγητής εβραϊκών σπουδών και θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Η ανακάλυψή του πυροδότησε μεγάλες αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή και εμπόριο αρχαιοτήτων», πρόσθεσε.

Μία από τις γραμμές της στήλης, που διατηρείται μόνο εν μέρει, πιστευόταν μέχρι πρότινος ότι αναφερόταν στον «Οίκο του Δαβίδ», όμως η ερευνητική ομάδα αμφισβητεί αυτή την ερμηνεία. Υποστηρίζουν ότι το κομμάτι που λείπει πρέπει να περιέχει ένα όνομα και ο βασιλιάς Βαλάκ είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος.

Ο Βαλάκ εμφανίζεται στο Βιβλίο των Αριθμών, το τέταρτο μέρος της Εβραϊκής Βίβλου, όπου προσπαθεί να πείσει τον Βαλαάμ να καταραστεί τους Ισραηλίτες αφότου έφυγαν από την Αίγυπτο για τη Γη της Απαγγελίας

«Πιστεύουμε ότι ο Βαλάκ ήταν ιστορική φυσιογνωμία όπως ο Μπαλαλάμ, ο οποίος, πριν από την ανακάλυψη της διάσημης επιγραφής Deir Alla στην Ιορδανία το 1967, θεωρήθηκε ως ‘επινοημένος' χαρακτήρας», δήλωσε ο καθηγητής Israel Finkelstein του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στην Εφημερίδα του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ