Βόρεια Ήπειρος

Επιχειρούν ισλαμοποίηση της τοπικής Χριστιανικής κοινότητας στην καρδιά της Χιμάρας (εικόνες)

Με μια ενθουσιώδη ανακοίνωση, μέλος της Ένωσης Μουσουλμάνων μούφτηδων της Αλβανίας ανακοίνωσε πως αγόρασαν οικόπεδο σε κεντρικό σημείο του χωριού Μπόρσι της Χιμάρας με σκοπό την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους. Την ανακοίνωση έκανε ο μούφτης Genc Pellumbi ο οποίος είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Imam Mohammad bin Saudi που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Πρόκειται για μια επένδυση που αποκλειστικό σκοπό έχει την ισλαμοποίηση της τοπικής χριστιανικής κοινότητας στην καρδιά της Χιμάρας. Στο χωριό Μπόρσι, ο αριθμός των μουσουλμάνων είναι πάρα πολύ μικρός και εξαιτίας αυτού δεν υπάρχει οργανωμένη μουσουλμανική κοινότητα και ούτε λόγος για Ιμάμη. Επίσης, όπως ενημερώνει ο Pellumbi, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την αγορά του οικοπέδου, δεν προέρχονται από κατοίκους της περιοχής αλλά από δωρεές σε άλλα τζαμιά στην Αλβανία και το Κόσοβο.

 

​Το επίμαχο οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το τζαμί​

Κάτι που προκαλεί ερωτήματα είναι πως παρόλο που υπάρχει παλιό τζαμί στο κάστρο του Σοποτού, αντί να το ανακαινίσουν για να επαναλειτουργήσει αγοράστηκε οικόπεδο για ανέγερση νέου. Το συγκεκριμένο τζαμί χτίστηκε επί τουρκοκρατίας και έχει σχεδόν καταρρεύσει αφού δεν έχει λειτουργήσει εδώ και αιώνες, αυτό διότι οι ντόπιοι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία χριστιανοί ορθόδοξοι.

 

​Το τοπογραφικό του οικοπέδου στο Μπόρσι που αγοράστηκε από τους Μούφτηδες​

Για όσους αναρωτιούνται για την στάση του δημαρχείου Χιμάρας στο συγκεκριμένο ζήτημα, μια ματιά στην λίστα με τους εκλεκτούς του δημάρχου Γκόρου για το δημοτικό συμβούλιο θα λύσει τις απορίες. Η λίστα που κατέθεσε ο δήμαρχος στην εκλογική επιτροπή για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές περιλαμβάνει 19 άτομα ως υποψηφίους για δημοτικοί σύμβουλοι, οι 10 εξ αυτών είναι μουσουλμάνοι αλβανόφωνοι. Στην πλειοψηφία τους είναι έποικοι που προέρχονται από αλβανόφωνα μουσουλμανικά χωριά που βρίσκονται στην ανατολική περιοχή των Ακροκεραυνίων και με την τελευταία διοικητική διαίρεση ενώθηκαν με την Χιμάρα.

Όλοι οι Χιμαραίοι οφείλουμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές να δώσουμε ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς που θέλουν παραχαράξουν την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την θρησκεία μας και την περιουσία μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ