Εκκλησία

Επιφάνιος: Μυστικές συνομιλίες με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες για να μας αναγνωρίσουν μέσα στο 2019

"Χρειάζεται χρόνος για να μελετηθεί το θέμα της νέας ουκρανικής εκκλησίας και οι τοπικές εκκλησίες απλά δεν είχαν αρκετό χρόνο για να το κάνουν αυτό", λέει ο Μητροπολίτης Επιφάνιος προκαθήμενος της "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. "

Συνάμα ο ίδιος κατηγορεί για εξωτερική παρέμβαση από τη Μόσχα.

Ωστόσο, πιστεύει πως αρκετές Τοπικές Εκκλησίες είναι πιθανό να αναγνωρίσουν τη νέα εκκλησία μέσα στο 2019, όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο Channel 5.

Αυτή η προσδοκία αντιφάσκει βέβαια με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 13 Απριλίου, όταν είπε ότι «στην πραγματικότητα ζούμε σε ιστορική εποχή, όταν η Εκκλησία έχει γίνει ανεξάρτητη και η Εκκλησία έχει γίνει αυτοκέφαλη και αναγνωρισμένη από άλλες αυτοκέφαλες Εκκλησίες».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό εκκλησιαστικό ηγέτη, όπως αποκάλυψε στη νέα συνέντευξή του,  συνομιλίες με αρκετές Τοπικές Εκκλησίες διεξάγονται μυστικά.

"Πραγματοποιούμε διαπραγματεύσεις με αρκετές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά όχι επίσημα, για να μην παρεμβαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία αναγνώρισης. Και σταδιακά, νομίζω, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, αρκετές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες θα πρέπει να αναγνωρίσουν την αυτοκεφαλία ", δήλωσε.

"Είναι ενέργεια του Οικουμενικού Πατριάρχη όσον αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας", πρόσθεσε, αναφερόμενος στο πολύαμφισβητούμενο δικαίωμα της Κωνσταντινούπολης να δημιουργήσει την καινούρια εκκλησία.

Κατά την άποψή του, κάθε τοπική εκκλησία θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα και να το μελετήσει λεπτομερώς. Καθώς η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο, καθώς και τη συναινετική υιοθέτηση απόφασης από την Ιερά Σύνοδο της κάθε Εκκλησίας, απλώς μέχρι τώρα καμία Εκκλησία δεν είχε χρόνο να αναγνωρίσει τη νέα ουκρανική εκκλησία, πιστεύει.

Ένας άλλος λόγος που καμία τοπική εκκλησία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την νέα εκκλησιαστική δομή, σύμφωνα με τον Επιφάνιο, είναι ότι η Μόσχα «παρεμβαίνει με επιτυχία από έξω», αρνούμενος ότι όσες Εκκλησίες μέχρι στιγμής απέρριψαν την νέα Εκκλησία ή εξέφρασαν ισχυρές επιφυλάξεις το έκαναν γι α κανονικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται πως ο Επιφάνιος δήλωσε επίσης στα τέλη Ιανουαρίου ότι αναμένει αναγνώριση από την Ελλαδική Εκκλησία, η οποία έχει συστήσει δύο επιτροπές για να εξετάσει το ζήτημα, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει οριστική θέση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...