Κόσμος

Επιμένει η Τουρκία: Αναμένουμε να γίνουν δεκτές οι διεκδικήσεις μας στην Α. Μεσόγειο - Είναι το πιο φυσικό δικαίωμά μας

Σε ξένα χωράφια έχει μπει η Τουρκία και συνεχίζει να διεκδικεί ότι δεν της ανήκει.

Η Τουρκία είναι ενάντια σε προκλητικές ενέργειες και ανεύθυνες δηλώσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας.

Την εκτίμηση ότι θα συνεχιστούν στο μέλλον οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι η Τουρκία αναμένει να μην βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλητικές ενέργειες και ανεύθυνες δηλώσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ειλικρινή μας προσδοκία να μην επιτρέπονται προκλητικές πράξεις και ανεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες δεν βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε κατά τη διάρκεια άσκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως πρόσθεσε, «η επιθυμία και η προσδοκία μας είναι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας - που έχει τις μεγαλύτερες ακτές της Ανατολικής Μεσογείου - και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” να γίνουν σεβαστά. Αναμένουμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν αυτά τα ζητήματα. Αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμα μας», σημείωσε.

Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

Την Παρασκευή, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, με αντικείμενο την υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, σκοπός της συνάντησης, η οποία αποτελεί την πρώτη από μία σειρά συναφών τέτοιων συναντήσεων που έχει συμφωνηθεί να διεξαχθούν, ήταν η - σε τεχνικό επίπεδο - διερεύνηση δραστηριοτήτων και ενεργειών εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Οι συζητήσεις κατά το υπουργείο Άμυνας διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα θα συνεχισθούν στο εγγύς μέλλον στην Τουρκία.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης δέχθηκε στο γραφείο του, τους επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας τάχθηκε με δηλώσεις του υπέρ της διατήρησης του δίαυλου επικοινωνίας με την Τουρκία και έστειλε μήνυμα για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

«Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό αυτόν τον δίαυλο και η προσπάθεια θα είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψή του στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Κάνοντας ειδική αναφορά στη «συζήτηση μεταξύ των δύο Μικτών Επιτροπών, με αντικείμενο τη συζήτηση των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)», έθεσε ως στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και τον τερματισμό των ανησυχιών για την εκδήλωση κάποιου θερμού, ανεξέλεγκτου επεισοδίου.

Γνωστοποίησε δε, ότι «η προσπάθεια και το πνεύμα της συζήτησης είναι καλό», ενώ διευκρίνισε ότι «ασχολούμαστε με θέματα που σχετίζονται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

«Ό,τι άλλο κουβεντιάζεται είναι εκτός πραγματικότητας», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι η Άγκυρα «θέλει να προστατέψει τα δικαιώματα του λαού της», αναφερόμενος στις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδας — Τουρκίας.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε μνεία και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ελλάδας, αλλά και με αναφορά στο εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.

«Τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών επεκτείνονται στα έξι μίλια και ο εναέριος χώρος στα δέκα μίλια», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Αρχίζει να πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας στο πλοίο, σηκώνεται ελικόπτερο και οι Έλληνες λένε: ''Ο εναέριος χώρος δέκα μιλίων παραβιάζεται''».

«Είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Πάντως, ο ίδιος, εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας για «ειρήνη και φιλία», σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιούνται σε φιλικό κλίμα.

«Στην παρούσα φάση, η μεγάλη μας μεικτή αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Αθήνα. Η συνάντηση διεξάγεται σε φιλική ατμόσφαιρα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή. Θα συζητήσουμε για όλα τα προβληματικά ζητήματα που έχουν προκύψει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μέχρι στιγμής. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της φιλίας, διατηρώντας τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο μόνος μας στόχος είναι να προστατέψουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων μας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Την Πέμπτη, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ακάρ πως στο τραπέζι θα βρεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στα ΜΟΕ, είπε ότι «υπάρχει παρεξήγηση» στις δηλώσεις αυτές και πως ο κ. Ακάρ ήθελε να δώσει την εντύπωση «ότι τάχα επιθυμούν διάλογο εφ’ όλης της ύλης», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις προκλητικές και παράνομες μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στην Κύπρο.

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο, επισημαίνοντας: «Προφανώς κανείς δεν θέλει πόλεμο και άρα ένα θερμό επεισόδιο, αλλά όσο συσσωρεύεται η ένταση δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τέτοια γεγονότα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ