Ιστορία

Εντυπωσιάζουν τα επιτεύγματά του: Ο στρατιώτης που αποκεφάλιζε Γερμανούς με τσεκούρι

Πρόκειται για έναν από εκείνους τους ήρωες-στρατιώτες.

Ο Ντμίτρι Οφχαρένκο γεννήθηκε στην Ανατολική Ουκρανία, κοντά στο Χάρκοβο. Ο πατέρας του ήταν ξυλουργός και ο ίδιος δεν είχε έφεση στη μάθηση φτάνοντας μέχρι την Πέμπτη δημοτικού. Αυτό που έμαθε πάντως καλά από τον πατέρα του ήταν να χειρίζεται το τσεκούρι…

Τον Ιούλιο του 1941 η Σοβιετική Ένωση περνούσε δραματικές στιγμές. Οι γερμανικές φάλαγγες παρέσερναν τα πάντα στο πέρασμά τους χωρίς να είναι δυνατή η αναχαίτισή τους.

Ο Οφχαρένκο υπηρετούσε τότε στο 389ο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων (ΣΤ) της 176ης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων (ΜΤ). Του είχε ανατεθεί η αποστολή μεταφοράς πυρομαχικών με ένα κάρο. Στις 13 Ιουλίου ο Οφχαρένκο καθώς οδηγούσε το κάρο με τα πυρομαχικά βρέθηκε ξαφνικά ενώπιον 50 Γερμανών. Ο Σοβιετικός στρατιώτης αιφνιδιάστηκε και ένας Γερμανός αξιωματικός του πήρε το τυφέκιο. Ο Γερμανός δεν είδε όμως πως ο Οφχαρένκο είχε κρυμμένο και ένα τσεκούρι.

Ο Οφχαρένκο χωρίς να το σκεφτεί πολύ άρπαξε το τσεκούρι του και με ένα χτύπημα αποκεφάλισε τον Γερμανό αξιωματικό.

Αμέσως άρπαξε τρεις χειροβομβίδες και τις εξαπέλυσε κατά των συγκεντρωμένων Γερμανών σκοτώνοντας περί τους 20-21. Οι υπόλοιποι Γερμανοί τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή. Ο Οφχαρένκο πρόλαβε έναν ακόμα Γερμανό αξιωματικό και τον αποκεφάλισε με το τσεκούρι του.

Κατόπιν πήρε τα όπλα, τους χάρτες, τα ατομικά έγγραφα όλων των νεκρών Γερμανών και επέστρεψε στο αρχηγείο του συντάγματός του. Στην αρχή δεν τον πίστεψε κανείς όταν διηγήθηκε την ιστορία του. Όταν όμως πήγαν στο σημείο της σφαγής είδαν με τα μάτια τους ότι έλεγε την αλήθεια.

Για το επίτευγμα αυτό τιμήθηκε με τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι Γερμανοί ήταν 30 και όχι 50. Αυτό, σε κάθε περίπτωση, δεν μειώνει καθόλου το επίτευγμά του.

Στην συνέχεια του πολέμου ο Οφχαρένκο πολέμησε ως πολυβολητής. Δυστυχώς για αυτόν δεν πρόλαβε να δει τη μέρα της νίκης. Σκοτώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1945 πολεμώντας στην Ουγγαρία. Έμεινε πάντα γνωστός όμως ως «ο στρατιώτης με το τσεκούρι».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...