Εθνικά θέματα

Ενοικιαστήριο στον ξενώνα VIP του Υπ. Αμυνας

Σε έναν λίαν σημαντικό «παίκτη» της εγχώριας αγοράς ακινήτων και κυρίως σε εκείνη του κέντρου της Αθήνας εξελίσσεται η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.), η οποία από το 2017 που συστάθηκε και μέχρι σήμερα, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Τελευταίο «χτύπημά» της αναμένεται να αποτελέσει ο επικείμενος διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωση του διατηρητέου κτιρίου, ιδιοκτησίας της, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας 31 και Αμερικής. Όπως αντιλαμβάνεται, ο πάλαι ποτέ ξενώνας VIPs του Υπ. Άμυνας αναμένεται να αξιοποιηθεί, πιθανότατα για την επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείο, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με αντίστοιχες περιπτώσεις αξιοποίησης ακινήτων στο πρόσφατο παρελθόν.

Πάντως, ο διαγωνισμός, ο οποίος θα είναι ηλεκτρονικός και χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, θα επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να προτείνουν και άλλες χρήσεις. Εν ολίγοις, οι επενδυτές δεν θα δεσμεύονται σε κάποια χρήση, καθώς ενδεχομένως κάποιος να προτιμά να λειτουργήσει το ακίνητο ως ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, ή κάτι άλλο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, που οι διαγωνισμοί της εν λόγω Υπηρεσίας έχουν αποδειχθεί τόσο επιτυχημένοι, σε αντίθεση με αντίστοιχους άλλων φορέων, όπως για παράδειγμα εκείνος του ΕΦΚΑ για το Esperia Palace, που απαίτησε αρκετούς μήνες διαβούλευσης, έως ότου τελικά ολοκληρωθεί, ή και ο αντίστοιχος για το πρώην Ambassadeur (επίσης του ΕΦΚΑ), που αρχικά κυρύχθηκε άγονος και πλέον επαναπροωθείται επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους και την λειτουργία του ξενοδοχείου ως τεσσάρων αστέρων (αντί για αποκλειστικά πέντε αστέρων που είχε οριστεί αρχικά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων καλείται να διαχειριστεί έναν εξαιρετικό «πλούτο» ακινήτων, καθώς διαθέτει συνολικά 1.477 ακίνητα, επιφάνειας 251.536.177 τ.μ., με την συνολική αντικειμενική αξία τους να ξεπενρά τα 3,3 δις ευρώ. Εκτός από το ακίνητο στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Αμερικής, η Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τον διαγωνισμό για το ξενοδοχείο La Mirage, που βρίσκεται στην Ομόνοια και πλέον μισθώνεται και λειτουργεί από την Brown Hotels, μια αλυσίδα ισραηλινών συμφερόντων. Αντίστοιχα, η υπηρεσία, σε συνεργασία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού προχώρησε πριν από 18 μήνες στην εκμίσθωση, στον όμιλο της Intrakat, για περίοδο 37 ετών κι έναντι μηνιαίου αντιτίμου 40.000 ευρώ, ενός ακόμα διατηρητέου κτιρίου. Πρόκειται για το τριώροφο κτίσμα στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, πλησίον της Πλατείας Συντάγματος. Η Intrakat ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο τις εργασίες ανακατασκευής του ακινήτου και σχεδιάζει να το λειτουργήσει εντός των προσεχών θερινών μηνών. Η επωνυμία του ξενοδοχείου θα είναι Athens Town House.

Ένα ακόμα ακίνητο των Ενόπλων Δυνάμεων που αναμένεται να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων είναι το Σαρόγλειο Μέγαρο στην οδό Σταδίου 65 στην Ομόνοια. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μισθώσει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate σε κοινοπραξία με την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και σχεδιάζει επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το νέο ξενοδοχείο να λειτουργήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ