ΗΠΑ

Εμπορικός πόλεμος: Πιθανά αντίποινα την Κίνας στην Apple λόγω κόντρας ΗΠΑ-Huawei

Προειδοποίηση πως η Apple θα χάσει αγοραστική δύναμη στην Κίνα εάν συνεχιστεί ο πόλεμος προς την Κινέζικη εταιρεία, έρχεται από την Ελβετική τράπεζα UBS.

Η Ουάσιγκτον έχει λάβει μία σειρά μέτρων, με στόχο την υπονόμευση της θέσης των κινεζικών εταιρειών στην αμερικανική αγορά, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου Κίνας - ΗΠΑ.

Για δυσμενείς επιπτώσεις της Apple στην κινεζική αγορά, λόγω του πατριωτικού αισθήματος των Κινέζων καταναλωτών, προειδοποιεί η ελβετική τράπεζα UBS, εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

«Κατά καιρούς, στην Κίνα, τα ξένα καταναλωτικά αγαθά επηρεάζονται αρνητικά λόγω του εθνικιστικού αισθήματος. Αυτός είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με τα "φτωχά" οικονομικά μεγέθη των iPhone στην Κίνα, το δ' τρίμηνο του 2018» εξηγεί η επενδυτική τράπεζα, σε σημείωμά της.

«Αν και είναι δύσκολο να τις ποσοτικοποιήσουμε (σ.σ. τις επιπτώσεις), θεωρούμε ότι αυτό (σ.σ. εθνικιστικό αίσθημα) συνιστά κίνδυνο για την Apple και την εφοδιαστική αλυσίδα» προσθέτει στο ίδιο πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «South China Morning Post», το μερίδιο της αμερικανικής εταιρείας στην κινεζική αγορά υποχώρησε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. από 9,1% στο 7%) στο α' τρίμηνο του 2019.

Η εφημερίδα, μάλιστα, αν και δεν αποδίδει αποκλειστικά αυτή τη μείωση στις εχθρικές κινήσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, επισημαίνει ότι οι αμερικανικοί δασμοί οπωσδήποτε έχουν επηρεάσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον έχει λάβει μία σειρά μέτρων για την υπονόμευση της θέσης μεγάλων κινεζικών εταιρειών, όπως η Huawei, στην αμερικανική αγορά.

Χαρακτηριστικά, ο Λευκός Οίκος έχει απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων της κινεζικής εταιρείας από στελέχη στρατιωτικών αμερικανικών βάσεων. Παράλληλα, έχει βάλει «στοπ» στη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Huawei από διάφορες αμερικανικές εταιρείες.

Πολύ πρόσφατα, επιπλέον, ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν τεχνολογίες hardware και software στο 70% των κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Huawei.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Google να σταματήσει την παροχή του λογισμικού Android σ' όλες τις μελλοντικές συσκευές της Huawei, με την κινεζική εταιρεία να επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ