Μέση Ανατολή

Τεχεράνη: "Το Ιράν μπορεί να βυθίσει αμερικανικά πλοία με μυστικό όπλο" - Οι ΗΠΑ μεταφέρουν όπλα σε Σ.Αραβία, Ιορδανία & ΗΑΕ

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό στη Μέση Ανατολή, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα αναπτυχθούν ακόμη 1.500 στρατιώτες σε πρώτη φάση, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον.

Έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάποιο «μυστικό» όπλο, προκειμένου να βυθίσει τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, είναι το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχο του στρατού.

«Η Αμερική [...] στέλνει δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή. Αν διαπράξουν την παραμικρή ηλιθιότητα, θα στείλουμε αυτά τα πλοία στον πυθμένα της θάλασσας μαζί με το πλήρωμά τους και τα αεροπλάνα χρησιμοποιώντας δύο πυραύλους ή δύο νέα μυστικά όπλα», δήλωσε ο στρατηγός Μορτέζα Κορμπάνι, σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης του Ιράν στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό στη Μέση Ανατολή, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα αναπτυχθούν ακόμη 1.500 στρατιώτες προκειμένου να προστατέψουν τα μέλη και τα συμφέροντα των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε την Παρασκευή τη μεταφορά όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να αποτραπεί «η επιθετικότητα του Ιράν».

https://twitter.com/Reuters/status/1132108067418640384

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του, πρόκειται για 22 εκκρεμείς αποφάσεις μεταφοράς όπλων, συνολικής αξίας περίπου 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Σάββατο ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, μιλώντας σε εκδήλωση στο Τόκιο, έκανε λόγο για σοβαρές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών περί απειλής από πλευράς του Ιράν.

Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εντάθηκε αυτόν τον μήνα, αφότου το Πεντάγωνο ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο, αναπτύσσοντας ένα αεροπλανοφόρο. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για δυνητική απειλή από την Τεχεράνη.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης