Ελληνοτουρκικά

Πλέει προς Αιγαίο το "TCG Sokullu Mehmet Paşa A577" - Ενεργοποιείται το σύστημα Korkut-D - Προκλητικές ενέργειες από την Άγκυρα

Ενεργοποιείται σταδιακά ένα ακόμα μέρος του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο, στον απόηχο της κλιμάκωσης στην κυπριακή ΑΟΖ και την "μεγαλύτερη άσκηση" της Τουρκίας να απέχει μόλις λίγες μέρες.

Βγήκε σήμερα το πρωί από τα Δαρδανέλια και πλέει ήδη προς το Αιγαίο το τουρκικό «εκπαιδευτικό» πολεμικό TCG Sokullu Mehmet Paşa A577 που φέρει το τουρκικό αντιπυραυλικό σύστημα Korkut-D. Η εμφάνιση του εν λόγω πλοίου δεν είναι τυχαία, καθώς το σύστημα που φέρει βρίσκεται υπό ανάπτυξη και μέσω αυτού η Άγκυρα επιχειρεί τον εκφοβισμό της χώρας μας αλλά και να στείλει ένα μήνυμα πως η αμυντική βιομηχανία παραμένει ενεργή.

Το αντιπυραυλικό σύστημα Korkut-D της εταιρείας Aselsan βρίσκεται υπό ανάπτυξη και πρόσφατα δοκιμάστηκε στην Μαύρη θάλασσα σε ρεαλιστικές συνθήκες επί του εκπαιδευτικού πλοίου του τουρκικού Ναυτικού (A577) TCG Sokullu Mehmet Paşa κλάσης Cezayirli Gazi Hasan Paşa.

Το τουρκικό σύστημα αποτελείται από ένα ραντάρ έρευνας 3D της Aselsan το οποίο λειτουργεί στην X Band και έχει εμβέλεια 70 χλμ, ένα ραντάρ ελέγχου πυρός 3D της Aselsan το οποίο λειτουργεί στην Ku-Band ολοκληρωμένο με ένα συγκρότημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων ημέρας/νύκτας εξοπλισμένο με θερμική κάμερα, κάμερα ημέρας CCD και αποστασιόμετρο Laser και δύο σταθεροποιημένα πυροβόλα ελβετικής σχεδίασης, τουρκικής κατασκευής τύπου GDF-006 AHEAD 35 χλστ. /228.

Το σύστημα Korkut-D πρόκειται να εγκατασταθεί στα 4 μελλοντικά πλοία του τουρκικού Ναυτικού κλάσης «Ιstanbul» και τα 4 καταδρομικά αεράμυνας του προγράμματος TF-2000.

Τα ανωτέρω προγράμματα της Τουρκίας συμβάλλουν σε ένα ακόμα σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή στο Αιγαίο με ένα σύμπλεγμα ραντάρ που θα ενεργοποιηθεί παρακολουθώντας τα πάντα σε Αιγαίο, Α.Μεσόγειο και Στενά κάθε στιγμή.

Η γενική διεύθυνση ναυτικής ασφάλειας της Τουρκίας υπέγραψε συμφωνία με τον προμηθευτή συστημάτων και λογισμικού της χώρας HAVELSAN, για την υλοποίηση ενός νέου ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας και την ενίσχυση των επιχειρησιακών αναγκών των παράκτιων μονάδων με τις τελευταίες τεχνολογίες.

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά την διάρκεια της διεθνούς αμυντικής έκθεσης (IDEF-19) στην Κωνσταντινούπολη και θεωρείται το πρώτο βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των ναυτιλιακών συστημάτων με τα παράκτια συστήματα ραντάρ επιφανείας.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ"

Παράλληλα, η κινητοποίηση του πολεμικού πλοίου της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες πριν από την άσκηση "Θαλασσόλυκος", η οποία προπαγανδίζεται ως μεγαλύτερη από τη "Γαλάζια Πατρίδα", ενώ προφανής στόχος είναι η ψυχολογική εξουθένωση των ελληνικών δυνάμεων και γίνεται στα πλαίσια του υπό εξέλιξη υβριδικού πολέμου της Άγκυρας.

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος» αναμένεται να βγάλει στο νερό πολεμικά ναυτικά σκάφη της γείτονος χώρας σε Μαύρη θάλασσα, Αιγαίο πέλαγος και Μεσόγειο στις 13 Μαΐου, ενώ θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου.

Ως «μια ευκαιρία για τη χώρα να κάνει επίδειξη δύναμης και διπλωματίας» χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah που φιλοξενεί εκτενές άρθρο για την επιχείρηση «Θαλασσόλυκος», την ώρα που ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Εκτός από τα πολεμικά πλοία, στην επιχείρηση αναμένεται να λάβουν μέρος 57 αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, ενώ θα συμμετέχουν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγουν στη θάλασσα 25,900 αξιωματικοί σε μια άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας που η Άγκυρα συνδέει άμεσα και με την πίεση που ασκεί σε Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Δείτε φώτο & βίντεο:

https://twitter.com/YorukIsik/status/1126976075584745472

https://www.youtube.com/watch?v=AS0g5lMSU_A

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...