Κόσμος

Ιταλική παρέμβαση για την κυπριακή ΑΟΖ - Πρόεδρος Ματαρέλα: "Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις" - "Αποτελούν πρόβλημα της ΕΕ"

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Οι τουρκικές ενέργειες πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποτελούν στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα της ΕΕ, δήλωσε ο Ιταλός Πρόεδρος, λαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία.

Η Τουρκία βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη, σε μια προσπάθεια να συμμετάσχει στο ενεργειακό "παιχνίδι" της Α.Μεσογείου χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η Ιταλία, ως ενεργός σύμμαχος της Κύπρου και βασικός παράγοντας για το ενεργειακό πρόγραμμα, στέλνει τελεσίγραφο στην Τουρκία και διαμηνύει πως οι προκλήσεις πρέπει να σταματήσουν.

Κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, ο Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για τις προσπάθειες επαναφοράς των συνομιλιών για το Κυπριακό και το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Ιταλίας να υποστηρίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Ματαρέλα τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι ουσιαστικά ένα πρόβλημα της ΕΕ.

Επιπλέον, ο νέος Κύπριος πρεσβευτής εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας τόσο ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τον στρατηγικό ρόλο που έχει η Ιταλία στο ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας ENI έχει άδεια να εκμεταλλευτεί διάφορα τμήματα της ΑΟΖ του νησιού, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Ματαρέλα προσκλήθηκε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο φέτος. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας δέχθηκε την πρόσκληση και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ