Αρχείο

Η Ρωσία στέλνει προμήθειες στο στρατό της Βενεζουέλας - "Μέτωπο" Πούτιν-Μαδούρο κατά Ουάσινγκτον - Νέος "ψυχρός πόλεμος" ΗΠΑ-Ρωσίας

Σε νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας μετατρέπεται η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Βενεζουέλα. Με την αμερικανική κυβέρνηση να έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο για την πτώση της κυβέρνησης Μαδούρο και τον Πούτιν να τον υποστηρίζει σθεναρά, μια "συριακή κρίση" παίρνει σάρκα και οστά στην Λατινική Αμερική.

Αγνοεί η Μόσχα τις επανειλημμένες απειλές της Ουάσιγκτον και του ιδίου του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τη στήριξη και την οικονομική ενίσχυση της προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο και παραμένει σταθερά στο πλευρό του.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο στρατιωτική-διπλωματική πηγή, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να προμηθεύσει τον στρατό της Βενεζουέλας με περισσότερα από 16.000 συσκευασμένες τροφές.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Μόσχας να ενισχύσει με οπλικά συστήματα την κυβέρνηση Μαδούρο, στο πλαίσιο μιας σύμβασης που ανανεώθηκε και η Μόσχα δεν προσπάθησε να κρατήσει μυστική.

Αντίθετα η ανοικτή δημοσίευση της συμφωνίας εφοδιασμού φαίνεται ότι αποσκοπεί στο να δείξει στην Ουάσινγκτον ότι το Κρεμλίνο παραμένει σταθερό στη μακροχρόνια στρατιωτική συμμαχίας του με το Καράκας, η οποία επιβεβαιώθηκε επιδεικτικά όταν τον περασμένο Δεκέμβριο η Ρωσία έστειλε δύο αεροσκάφη «Blackjack» με πυρηνικές κεφαλές που προσγειώθηκαν στο Καράκας και αναχώρησαν σύντομα μετά τις απειλές και τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία βλέπει με ικανοποίηση ότι η ενοχλητική αντιπολίτευση του Γκουαϊδό οδήγησε απλά σε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που ξεκίνησε και τελείωσε γρήγορα και άδοξα στα τέλη Απριλίου.

Ο Λευκός Οίκος, δια στόματος του Τζον Μπόλτον και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, είχε εκφράσει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Μαδούρο.

Η αποτυχία του ωστόσο έκανε ξεκάθαρο προς τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σημαντική επιρροή στη Βενεζουέλα γεγονός που οδήγησε στην ανακοίνωση της νέας στρατιωτικής βοήθειας προς τη Βενεζουέλα.

Στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει την ενίσχυση «ανθρωπιστική βοήθεια προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας» όμως η αντίδραση της Ουάσιγκτον αναμένεται σκληρή.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Βενεζουέλα ίσως μετεξελιχθεί σε έναν νέο «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με επίκεντρο τη Λατινική Αμερική.

https://www.youtube.com/watch?v=RXDi3PNOVhY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...