Κυπριακό

Διάβημα στη Μέι για την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ - Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο ύπατος αρμοστής του Η.Β. - Αναβρασμός στην Κύπρο (upd)

Ανανέωση

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο. Διάβημα διαμαρτυρίας για την στάση της χώρας του και την στήριξη στην Τουρκία! Οργή για την δήλωση του υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας υπέρ του Ερντογάν.

Σήμερα ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς την Κυβέρνηση της χώρας του μετά και τη διφορούμενη απάντηση που δόθηκε στη δημοσιότητα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν.

Αρχικό κείμενο

Ψυχραίνουν οι σχέσεις Λευκωσίας-Λονδίνου μετά τη δήλωση Βρετανού πολιτικού με την οποία αμφισβητείται η κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με διάβημα προς την Τ.Μέι αναμένεται να απαντήσει εντός της ημέρας η Λευκωσία.

Σε διάβημα προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση, ως αντίδραση στα όσα δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης της χώρας αλλά και στις διευκρινιστικές τοποθετήσεις του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Η Λευκωσία εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από τη θέση του Λονδίνου, το οποίο επικαλούμενο τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστήριξε πως διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.

Υπενθυμίζουμε πως σε μία απίστευτη δήλωση προχώρησε Βρετανός πολιτικός, που δείχνει και επίσημα, τον ύποπτο ρόλο του Λονδίνου στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Οι Βρετανοί στηρίζουν όχι εμμέσως, αλλά ξεδιάντροπα τις τουρκικές θέσεις.

«Υπό αμφισβήτηση» ανέφερε πως είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τόνισε ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Σε μια πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ο εκπρόσωπός της Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε πως η αρχική δήλωση του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και δεν απηχεί την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, της πρωθυπουργού Τεράζα Μέι και του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ.

Ο κ. Προδρόμου μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ κάνοντας μια πρώτη τοποθέτηση επί της δήλωσης του βρετανικού ΥΠΕΞ είπε πως αυτή δεν συνιστά αποκατάσταση θεωρώντας πως θα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Υπέδειξε δε πως η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη οφείλει να αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Απαράδεκτος ο Ντάνκαν»

Η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν άμεση στα όσα διατυπώνονται τις τελευταίες ώρες από βρετανικής πλευράς. Η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν χαρακτηριστική για το βρετανό υπουργό Ευρώπης. «Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Άλαν Ντάνκαν..».

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως η στάση του υπουργού Ευρώπης δεν αντικατοπτρίζει την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με νόημα σημείωσε τη στήριξη που έτυχε η Βρετανία στο θέμα του BREXIT από την Κύπρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ