ΗΠΑ

Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ – Ρωσίας: Ρώσος πολίτης κατηγορείται για κλοπή εγχειριδίου χρήσης F-16

Ένα μείζον διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται πως δημιουργείται μετά τη σύλληψη ενός Ρώσου υπήκοου στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο εξέφρασε την διαμαρτυρία του για την σύλληψη από τις αμερικανικές αρχές του Ρώσου πολίτη Όλεγκ Τισένκο, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεψε εγχειρίδιο χειρισμού αμερικανικών μαχητικών F-16 με σκοπό να το παραδώσει στην Ρωσία.

Η Ρωσία θα παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση που σχετίζεται με την προστασία των δικαιωμάτων του Ρώσου πολίτη Όλεγκ Τισένκο, ο οποίος εκδόθηκε από την Γεωργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου εξέφρασε επίσης την ανησυχία και την δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου «για την πρακτική των προκλητικών ενεργειών των Αμερικανών έναντι Ρώσων πολιτών»

Νωρίτερα η Γεωργία είχε εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Τισένκο, ο οποίος είχε επιχειρήσει να βγάλει από την χώρα εγχειρίδιο χειρισμού αμερικανικών μαχητικών F-16. Η δίκη του Τισένκο έχει ορισθεί για τις 19 Αυγούστου. Η αμερικανική δικαιοσύνη είχε απαγγείλει ερήμην σε βάρος του τις σχετικές κατηγορίες από τις 15 Ιουνίου του 2016, ωστόσο η σύλληψη του στις ΗΠΑ κατέστη δυνατή, μόνο αφού η Γεωργία ικανοποίησε το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του.

Ο Όλεγκ Τισένκο συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο στην Γεωργία, την οποία είχε επισκεφθεί για να παρακολουθήσει ένα φεστιβάλ χορού. Η προανακριτική διαδικασία σχετικά με την σύλληψη του Τισένκο στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Ο Τισένκο κατηγορείται ότι συμμετείχε σε εξαγωγή εξοπλισμού σε άλλη χώρα. Σε περίπτωση που η αμερικανική δικαιοσύνη αποφανθεί ότι είναι ένοχος, θα του επιβληθεί ποινή κάθειρξης που μπορεί να φθάσει και τα 10 έτη.

Ποιος είναι ο Τισένκο

Ο ηλικίας 42 ετών Τισένκο, ο οποίος είναι προγραμματιστής, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδουν. Ισχυρίζεται ότι αγόρασε το εγχειρίδιο μέσω του Ebay με σκοπό να δημιουργήσει έναν εξαιρετικά ρεαλιστικό προσομοιωτή πτήσεων . Ωστόσο είχε ενδιαφερθεί και για άλλα μαχητικά αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι F-35, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση στην οποία αναφέρεται το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του.

Ρώσοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι αυτή τη στιγμή ο Τισένκο κρατείται σε φυλακές της Γιούτα. Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανάφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ο Τισένκο να παγιδεύτηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «υπάρχουν ενδείξεις στην περίπτωση αυτή μιας προβοκάτσιας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...