Διατροφή

Διατροφή: Πώς οι κακές επιλογές μας συνδέονται με την παχυσαρκία και την κατάθλιψη

Μία έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκόβης που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο Gladstone, κατέληξε πως υπάρχει σσχετισμός, ανάμεσα στην κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και την παχυσαρκία αλλά και την κατάθλιψη.

 

Είναι γνωστό ότι η σχέση παχυσαρκίας και κατάθλιψης είναι σύνθετη και πολύπλοκη με τους παχύσαρκους ασθενείς να μην ανταποκρίνονται εξίσου καλά στην αντικαταθλιπτική αγωγή – έχουν καθυστερημένη ανταπόκριση στα φάρμακα και μικρότερη βελτίωση.

Τα στοιχεία της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry, έδειξαν ακόμη ότι η μείωση του ενζύμου φωσφοδιεστεράση οδηγούσε σε μείωση των σχετιζόμενων με την παχυσαρκία συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Στα ευρήματα των επιστημόνων βάσει πειραμάτων σε ζωικά μοντέλα ποντικιών κατέστη δυνατό για τους ειδικούς να δουν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα να διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, να συσσωρεύονται και να επηρεάζουν απευθείας τα κύρια σηματοδοτικά μονοπάτια του εγκεφάλου που ευθύνονται για την ανάπτυξη κατάθλιψης.

Τα ποντίκια που τρέφονταν μια διατροφή που περιείχε λιπαρά (κορεσμένα και ακόρεστα) σε ποσοστό 60% φάνηκε να έχουν εισροή λιπαρών οξέων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, μια περιοχή που σχετίζεται με τον μεταβολισμό και τα κύρια σηματοδοτικά μονοπάτια για την ανάπτυξη κατάθλιψης.

Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με παχυσαρκία – είτε λόγω διατροφής είτε εξαιτίας γενετικής τροποποίησης – μπορεί να εκδηλώσουν φαινότυπους κατάθλιψης και ότι αυτό το φαινόμενο προκλήθηκε μέσω της διαταραχής του σηματοδοτικού μονοπατιού cAMP/PKA. Επιπρόσθετα βρήκαν ότι η λιπαρή διατροφή οδηγούσε σε εισροή των λιπαρών οξέων απευθείας στον υποθάλαμο. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούσαν να τροποποιήσουν το μονοπάτι σηματοδότησης PKA «υπεύθυνο» για την εμφάνιση κατάθλιψης. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η εισροή κορεσμένων λιπαρών οξέων εξαιτίας μιας διατροφής υψηλής σε λιπαρά μπορεί να μεταβάλλει την σηματοδοτική διαδικασία cAMP/PKA που οδηγεί στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι χάρη στα ευρήματά τους θα καταστεί πιο αποτελεσματική η αντικαταθλιπτική θεραπεία στους παχύσαρκους ασθενείς.

Ο επικεφαλής ερευνητής George Baillie καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης εξήγησε ότι «Η έρευνα αυτή ενδεχομένως να παρέχει μια εξήγηση για τον τρόπο που η παχυσαρκία συνδέεται με την κατάθλιψη και πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τους ασθενείς με αυτές τις καταστάσεις».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ