Υγεία

Δεν έχει σημασία πόσο πολλή ζάχαρη καταναλώνει κανείς, αλλά το πως

Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν έχει σημασία το πόσο πολλή ζάχαρη καταναλώνει κανείς, αλλά το πως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα των New York Times η τερηδόνα εκδηλώνεται όταν τα βακτήρια που επιστρώνουν τα δόντια, καταναλώνουν τα απλά σάκχαρα των τροφίμων δημιουργώντας ένα οξύ που καταστρέφει την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών (λέγεται αδαμαντίνη ουσία)

Όταν τρώμε ένα γλυκό, τα βακτήρια χρειάζονται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να μετατρέψουν την ζάχαρη σε οξύ το οποίο «τρώει» τα δόντια επί περίπου 30 λεπτά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι «το να πιει κανείς ένα κουτάκι αναψυκτικό με ζάχαρη είναι λιγότερο επιβλαβές για τα δόντια εάν το καταναλώσει μονορούφι απ’ ό,τι εάν το πίνει με μικρές γουλιές επί δύο ώρες», λέει η καθηγήτρια Κάρολ Πάλμερ, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής & Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ταφτς.

«Κάθε φορά που τα βακτήρια εκτίθενται στη ζάχαρη, παράγεται οξύ. Γι’ αυτό τον λόγο δεν έχει σημασία πόση ζάχαρη τρώει κανείς, αλλά πόσο συχνά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ