Αρχείο

Γερουσιαστής Ρ.Μενέντεζ κατά Άγκυρας: "Έτοιμη για ηγετικό ρόλο στην Αν. Μεσόγειο η Ελλάδα" - "Θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία"

Είναι ξεκάθαρο πια πως η Τουρκία έχει απομακρυνθεί εντελώς από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, και τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου στην περιοχή έχει αναλάβει η Ελλάδα. Χαρακτηριστικό του νέου δόγματος είναι η ρητορική του φιλέλληνα Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος στέλνει προειδοποιήσεις στην Άγκυρα με κάθε ευκαιρία.

Στην τελευταία του συνέντευξη μετά την επίσκεψη στη χώρα μας, τόνισε πως στην Τουρκία θα επιβληθούν κυρώσεις που θα πλήξουν τον αμυντικό τομέα (ο οποίο ήδη βρίσκεται υπό κατάρρευση παρά τη φαινομενική "άνθιση") και αναφέρθηκε εκ νέου στον ηγετικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Το μήνυμα πως οι προοπτικές για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πολύ καλές, στέλνει ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την επίσκεψή του στη χώρα μας, ο Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε πως η Ελλάδα στέκει ξανά οικονομικά στα πόδια της και είναι έτοιμη να παίξει ένα νέο ηγετικό ρόλο στην περιοχή. «Η χώρα βγήκε από την οικονομική κρίση με τα δημοκρατικά θεσμικά της όργανα ακέραια, πράγμα καθόλου ασήμαντο λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις» επεσήμανε περαιτέρω.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψή της.

Εστιάζοντας στον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επισήμανε πως οι δυνατότητες της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή δεν ήταν ποτέ πιο λαμπρές. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης

Επίσης, δήλωσε υπερήφανος που εισηγήθηκε, με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, τη Συμφωνία εταιρικής σχέσης και ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου. «Αυτή είναι η σωστή στιγμή να ανανεώσουν οι ΗΠΑ το ενδιαφέρον τους για την περιοχή και ελπίζω ότι η νομοθετική πρωτοβουλία μου να βοηθήσει να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση» σημείωσε.

Επίσης, διαμήνυσε πως η Κύπρος έχει το αδιαμφισβήτητο κυριαρχικό δικαίωμα να εξερευνήσει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση, και υπογράμμισε πως η συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ για την ενεργειακή ανεξαρτησία της περιοχής.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής είπε ότι ελπίζει πως τα ενεργειακά ευρήματα στην ΑΟΖ της Κύπρου θα αποδειχθούν αρκετά σημαντικά ώστε να οδηγήσουν στην ανάπτυξη εμπορικά βιώσιμων ενεργειακών υποδομών σε ολόκληρη την περιοχή και τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Στη συνέντευξή του, έστειλε εκ νέου σαφές μήνυμα στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, πως αν τους παραλάβει θα της επιβληθούν κυρώσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως η Άγκυρα «θα επιλέξει μια διαφορετική πορεία, διότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας και στην ικανότητά της να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ».

Τέλός, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είπε πως προσβλέπει στην ημέρα που η Κύπρος θα είναι ενιαία, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και διαμήνυσε πως υποστηρίζει μια ειρηνευτική διαδικασία με τους όρους που τέθηκαν και από τις δύο κοινότητες, και δεν καθορίζεται ούτε διαμορφώνεται από οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...