Τεχνολογία

«Βόμβα» στο Instagram: Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 49 εκατ. χρηστών -Και celebrities


Ενα καίριο λάθος, που είχε ως αποτέλεσμα να διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα 49 εκατομμυρίων χρηστών του, μεταξύ των οποίων και celebrities, έκανε το τεχνικό τμήμα του Instagram.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “The Sun”, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές προσωπικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία επηρεάζει τόσο τους «απλούς» χρήστες, όσο και influencers, celebrities, γνωστούς bloggers, αλλά και εταιρείες που διατηρούν λογαριασμούς στο Instagram.

Πως αποκαλύφθηκε η διαρροή των δεδομένων στο Instagram
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τη διαρροή ανακάλυψε ο ειδικός ασφαλείας δικτύων Ανουραγκ Σεν, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τους αρμοδίους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία των χρηστών θα παραμείνουν προστατευμένα.

Ο Σεν διαπίστωσε ότι ήταν εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα (email, προσωπικοί αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις κ.ά.) 49 εκατ. χρηστών, και πως σταδιακά ο αριθμός αυτός αυξανόταν.

https://twitter.com/TheSun/status/1130765920455020545?ref_src=twsrc%5Etfw

Η διαρροή έγινε μέσω μιας βάσης δεδομένων της Amazon Web Services η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό, δηλαδή προσβάσιμη δίχως κωδικό.

Υπαίτια για τη διαρροή φαίνεται πως είναι μια εταιρεία marketing με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας, ονόματι Chtrbox.

Ποιοι επηρεάστηκαν από τη γιγαντιαία διαρροή
Η Chtrbox είναι μια εταιρεία που πληρώνει influencers προκειμένου να αναρτούν προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών στο Instagram.

Οπως διαπιστώθηκε, η εταιρεία δημιούργησε μια βάση δεδομένων για να υπολογίζει πόσο πρέπει να πληρώνει κάθε influencer, βάσει των followers, των likes, των κλικς κ.ό.κ.

Γι’ αυτόν τον λόγο εκτιμάται ότι περισσότερο από τη διαρροή στο Instagram επηρεάστηκαν λογαριασμοί που έχουν μεγάλο αριθμό followers.

Διέρρευσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από το Instagram
Η βάση δεδομένων που διέρρευσε στο κοινό περιείχε βιογραφικά, τηλεφωνικούς αριθμούς, email, διευθύνσεις και πολλά ακόμη ευαίσθητα στοιχεία.

Αναλυτές εξακολουθούν να μελετούν το περιστατικό προκειμένου να εξακριβώσουν αν διέρρευσαν περαιτέρω προσωπικά δεδομένα χρηστών του Instagram.

Celebrities, πάντως, κατήγγειλαν ότι τα στοιχεία τους διέρρευσαν παρότι δεν είχαν καμία σχέση με τη Chtrbox.

Facebook: Ερευνούμε σοβαρά το περιστατικό
Η Facebook, στην οποία ανήκει το Instagram, εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «εξετάζουμε το θέμα για να καταλάβουμε αν τα δεδομένα που περιγράφηκαν -email και τηλεφωνικοί αριθμοί- σχετίζονται με το Instagram ή με άλλες πηγές».

Επιπλέον, η Facebook σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Chtrbox για να διαπιστώσει από που προήλθαν όλα αυτά τα δεδομένα και πως έγιναν διαθέσιμα δημοσίως.

«Σε κάθε περίπτωση η πιθανότητα τρίτοι παράγοντες να κακοδιαχειρίστηκαν πληροφορίες χρηστών είναι και που παίρνουμε πολύ σοβαρά» προσέθεσε η εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη βάση δεδομένων είναι πλέον κλειστή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης