Εκκλησία

Αυτός είναι ο Έλληνας που γίνεται Επίσκοπος στην νέα ουκρανική εκκλησία

Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος (Δημητρίου), κληρικός της Mητροπόλεως Δημητριάδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ να είναι ο πρώτος Έλληνας "επίσκοπος" της νέας ουκρανικής εκκλησίας!

Και μόνο στο άκουσμα αυτού του ενδεχομένου έρχονται τα πάνω κάτω γενικά στο ουκρανικό ζήτημα, αφού εμμέσως αναγνωρίζεται η νέα ουκρανική εκκλησιαστική δομή, την στιγμή που καμία Αυτοκέφαλη Εκκλησία δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση, ιδίως μετά τις κόντρες Φιλάρετου-Επιφάνιου.

Εντύπωση προκαλεί και η χρονική συγκυρία που αποκαλύπτεται η είδηση, δηλαδή την στιγμή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι στην χώρα μας και μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χθες άνοιξαν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου.

Επίσης κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι και το από που προέρχεται ο εν λόγω κληρικός. Αν υπολογίσει κανείς πως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος διατηρεί στενές σχέσεις με το Φανάρι και φάνηκε αυτό και στην Σύνοδο της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές , ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος θα γίνει ο "επίσκοπος" της Μαριούπολης. Δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό αν θα γίνει «βοηθός επίσκοπος» του σημερινού "Αρχιεπισκόπου του Ντόνετσκ και της Μαριούπολης", Σέργκι Γκορμπότσοφ, ή θα διαχειριστεί μέρος της δομής της μητροπολιτικής περιφέρειας.

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε και προχθες στο Κίεβο βρέθηκε ο Έξαρχος του Φαναρίου Δανιήλ και ταξίδεψε σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και στη Μαριούπολη για να παραδώσει χρηματοδοτική βοήθεια στον Γκορμποτσόφ, η οποία είχε συγκεντρωθεί από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος (Δημητρίου), αν και είναι κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδας, συνεργάζεται ενεργά με τον Φανάρι. Συγκεκριμένα, τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ενεργό συμμετοχή του στην αναβίωση της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

Η χειροτονία του, με τη συμμετοχή  ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου.

Δείτε μια παλιότερη ομιλία του:

Στο μεταξύ το Φανάρι προσπαθεί να συνετίσει τον Φιλάρετο.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Ουκρανία είναι για γέλια ή για κλάμματα με δεδομένα όσα έχει πει ο Φιλάρετος τις τελευταίες ημέρες, αλλά σας το παραθέτουμε για λόγους ορθής ενημέρωσης:

"Με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κυρίου Επιφανίου, αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετέβη στο Κίεβο προκειμένου να τιμήσει τα πρώτα του ονομαστήρια ως Προκαθημένου της νέας Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο αυτής της επισκέψεως ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ και ο διάκονος Γρηγόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, επεσκέφθησαν εορτίως τον πολιό Μητροπολίτη πρώην Κιέβου Φιλάρετο.

Κατά την εγκάρδια συνάντηση μαζί του, ο Ιεράρχης της Εκκλησίας Ουκρανίας ευχαρίστησε ακόμη μια φορά με ευγνωμοσύνη τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την πατρική αγάπη και τις στοργικές Του ενέργειες απέναντι στον Ουκρανικό λαό, αλλά και για την γενναία προάσπιση των ιστορικών και κανονικών ευθυνών του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ