Ρωσία

«Βόμβα» από τη Ρωσία με σχέδια για νέο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο

Μετά το τραγικό ατύχημα με το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, το “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ” που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες υλικές και λειτουργικές ζημιές στο πλοίο, φαίνεται πως η Ρωσία ξεκινά τον προγραμματισμό για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αεροπλανοφόρου.

Με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, η Μόσχα γνωρίζει ότι ένα νέο αεροπλανοφόρο θα την αποτρέψει από το να “μείνει πίσω” ένα σενάριο καταστροφικό για το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία του πρώτου ρωσικού αεροπλανοφόρου πυρηνικής ενέργειας θα ξεκινήσουν το 2023 και θα συμπεριληφθούν στα κρατικά εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας.


Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής
Πηγή της ναυπηγικής βιομηχανίας δήλωσε στο πρακτορείο TASS πως το νέο αεροπλανοφόρο θα είναι πυρηνοκίνητο και θα έχει εκτόπισμα περίπου 70.000 τόνων, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό το εκτιμώμενο κόστος και χρονική περίοδος κατασκευής.

Επίσης η κατασκευαστική εταιρεία United Shipbuilding Corporation δήλωσε ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει παραθέσει τα απαιτούμενα σχέδια κατασκευής και τις προδιαγραφές του πλοίου.

Σε ό,τι αφορά το νέο ρωσικό αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2030, ενώ το Υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι η σύμβαση για την κατασκευή του πλοίου μπορεί να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Ο ρωσικός στόλος διαθέτει επί του παρόντος ένα μόνο αεροπλανοφόρο, το “Ναύαρχο Κουζνέτσοφ”, ο οποίος βρίσκεται σε αναμονή για το αν θα προχωρήσει η επισκευή και αναβάθμισή του ή ενδεχομένως πάει για “σκραπ”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ