Πατριαρχεία

Βαρθολομαίος: Οι Ρώσοι δημιούργησαν το σχίσμα στην Ουκρανία, εμείς αποκαταστήσαμε την κανονικότητα - Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψιν τις απόψεις άλλων

“Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αποκατέστησε την κανονικότητα του λαού που ήταν εκτός Εκκλησίας χωρίς δογματικό λόγο”, δήλωσε σε συνέντευξή του αναφερόμενος στο ουκρανικό ζήτημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων "BGNES"προσθέτοντας πως θεωρεί “μεγάλη ευλογία από τον Θεό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατόρθωσε να αποκαταστήσει την κανονικότητα ενός έθνους πολλών εκατομμυρίων”

"Δόξα τω Θεώ! Ο αποφασιστικός παράγοντας που έκανε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να παραχωρήσει στην Ουκρανία αυτοκεφαλία είναι η θεραπεία του σχίσματος και η αποκατάσταση της ενότητας της εκκλησίας", δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Βέβαια το ότι όχι μόνο δεν έχει πετύχει αυτό, αλλά αρχίζει και διαφαίνεται σχίσμα και μέσα στην νέα Εκκλησία με Φιλάρετο και Επιφάνιο, μάλλον του ξέφυγε...

Σύμφωνα με τον ίδιο, χάρη στην Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το προνόμιο να δέχεται προσφυγές κατά των αποφάσεων άλλων τοπικών εκκλησιών και στην απόφαση να χορηγήσει Τόμο αυτοκεφαλίας σε νεοσυσταθείσες εκκλησίες, δεν είναι υποχρεωμένο να λαμβάνει υπόψη, τις απόψεις άλλων σχετικά με το θέμα αυτό.

"Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθοδηγούμενο από τους ιερούς κανόνες (συμπεριλαμβανομένου του 9ου, 17ου και 28ου κανόνα της IV Οικουμενικής Συνόδου, του 36ου Κανόνα της Συνόδου του 692, και τον 1ο Κανόνα της Συνόδου του 879/880, που πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ανέλαβε την ευθύνη να παραχωρήσει τον Τομό αυτοκεφαλίας σε όλες τις εκκλησίες, μετατρέποντάς τις σε Αρχιεπισκοπή ή Πατριαρχείο, χωρίς να συζητήσει ή να συνεργαστεί σε σχέση με άλλες εκκλησίες ", δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά την άποψή του, η νομιμοποίηση των μέχρι πρότινος σχισματικών από το UOC KP και το UAOC χωρίς τη μετάνοια τους ταιριάζει στο πλαίσιο αυτής της πρακτικής.

"Στην περίπτωση της Ουκρανίας, δεν κάναμε τίποτε άλλο. Χρησιμοποιήσαμε την ίδια πρακτική που ακολουθήσαμε αναγνωρίζοντας όλες τις νεοϊδρυθείσες αυτοκέφαλες εκκλησίες ", δήλωσε ο Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεώρησε το Πατριαρχείο Μόσχας υπεύθυνο για το σχίσμα των Φιλάρετου (Denisenko) και Μακάριου (Miletich).

"Τα σχίσματα που δημιουργήθηκαν τον περασμένο αιώνα προέκυψαν κυρίως από την επιθυμία της Ρωσικής Εκκλησίας να εμποδίσει την ανεξαρτησία της εκκλησίας της Ουκρανίας"είπε δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας στη χώρα είναι επιζήμια για τον ουκρανικό λαό.

“Τα συγκλονιστικά πολιτικά γεγονότα μέσω των οποίων διαμορφώθηκαν νέες, εντελώς διαφορετικές γεωπολιτικές συνθήκες, καθιστούσαν την παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας (στην Ουκρανία) ανεπιθύμητη και επιζήμια για τα συμφέροντα του ουκρανικού έθνους και την ενότητα του ουκρανικού λαού. Για το λόγο αυτό, είναι κατανοητό γιατί ο περισσότερος ουκρανικός λαός θέλει μια απελευθέρωση της εκκλησίας του από την Εκκλησία εκείνη, η οποία βοηθά ή εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους που βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ουκρανία ", κατέληξε.

Συνάντηση Πατριάρχη Βουλγαρίας με την κανονική ουκρανική εκκλησία

Κι ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχη έκανε αυτές τις δηλώσεις σε βουλγαρικό μέσο, ο προκαθήμενος της Βουλγαρικής Εκκλησίας δέχτηκε Ιεράρχη της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, Πατριάρχης Νεόφυτος, συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Bancheny Λογγίνο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Βουλγαρικού Πατριαρχείου.

Ο Ουκρανός Επίσκοπος διαβίβασε στους παρευρισκόμενους ένα χαιρετισμό από τον προκαθήμενο του UOC, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο και μοιράστηκε τη χαρά του για τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας.

Τέλος, για μια ακόμη φορά τα fake news της Ουκρανικής πλευράς ξαναχύπησαν διαδίδοντας πως δήθεν οι Βουλγαροι αναγνώρισαν την νέα εκκλησία, κάτι που βέβαια δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση.

https://www.youtube.com/watch?v=vLGdiNOv5IA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...