Κύπρος

Αυξάνεται η τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ - Αντιπρόεδρος Τουρκίας: "Το Γιαβούζ θα ενεργήσει σύντομα όπως & το Φατίχ"

Προς κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ με την επικείμενη έλευση του δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή. Με προκλητικό ύφος ο Τούρκος αντιπρόεδρος διαμηνύει ότι το Γιαβούζ θα ενεργήσει πολύ σύντομα όπως και ο Πορθητής.

Η Λευκωσία, σε συνεργασία με Παρίσι και Ρώμη, εξετάζει και προσπαθεί να προλάβει δύο βασικά σενάρια που θα οδηγήσουν σε αναπόφευκτη κλιμάκωση της κρίσης στην Α.Μεσόγειο, ενώ από ότι φαίνεται, παρά τη διεθνή απομόνωση η Τουρκία δεν υποχωρεί.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και συμφέροντα της, χωρίς να διστάσει να πάρει και μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι η έλευση του «Φατίχ» (Πορθητής) αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας και ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα ενεργήσει σύντομα με τον ίδιο τρόπο.

Ο Οκτάι βρισκόταν χθες στα κατεχόμενα για να παραστεί στο Ιφτάρ, το δείπνο που παρατίθεται μετά τη δύση του ήλιου κατά την περίοδο του Ραμαζανιού.

Στην ομιλία του, ο Οκτάι αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τους υδρογονάνθρακες, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ευνοεί λύση του Κυπριακού στη βάση της αλληλοκατανόησης και επικρίνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι από τη μια διατηρεί στάση μη συμβιβασμού που οδήγησε στη μη εξεύρεση λύσης και από την άλλη προσεγγίζει το θέμα των υδρογονανθράκων μονόπλευρα χωρίς την πρόθεση κοινής εκμετάλλευσης των πόρων.

Ο Οκτάι είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να προστατεύσει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και να εγγυηθεί τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Είπε, επίσης, ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση της ευημερίας των κατοίκων του νησιού και ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και συμφέροντα της, χωρίς να διστάσει να πάρει και μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ "ΦΑΤΙΧ"

Δύο πολύ συγκεκριμένα σενάρια που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς δεδομένης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας σπεύδει να αντιμετωπίσει προληπτικά η Λευκωσία, όπως μεταδίσει το alphanews. Το πράττει σε συνεργασία με το Παρίσι και τη Ρώμη και αφορούν τα εξής σενάρια και ενδεχόμενα:

Σενάριο 1 – «Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz να εγκατασταθεί σε αδειοδοτημένο τεμάχιο»

Είναι καλά γνωστό πως η Τουρκία προανήγγειλε την κάθοδο και του δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι τοποθετούσαν την εξέλιξη αυτή εντός Μάϊου. Εκτιμάται πως αν η Άγκυρα θελήσει να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, θα στείλει το Yavuz εντός αδειοδοτημένου θαλασσοτεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ.

Για αυτό  υπάρχει σχετική συνεννόηση με το Παρίσι και τη Ρώμη καθώς τα δικαιώματα των συγκεκριμένων τεμαχίων ανήκουν στις εταιρείες Total και ΕΝΙ ή και των δύο. Από τη μια το Υπουργείο Ενέργειας εργάζεται σκληρά για να εμπλέξει και τις δύο εταιρείες μαζί στο οικόπεδο 7, 8, 9, 2 και 3. Επ΄ αυτού συνεννοήσεις γίνονται και με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών αλλά και με την ΕΕ. Τόσο το Παρίσι όσο και η Ρώμη έχουν δηλώσει προς την κυπριακή πλευρά την αποφασιστικότητα τους να αντιμετωπίσουν το αρνητικό αυτό σενάριο.

Στο τεμάχιο 10 εμπλέκεται η Αμερικανική ExxonMobil και στο 12 η Αμερικανική Noble, η Shell και η Delek και άρα εκτιμάται πως η Τουρκία δεν θα προβεί σε ενέργειες.

Σενάριο 2 – «Η Τουρκία να παρεμποδίσει εκ νέου μια γεώτρηση»

Το περιστατικό που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με την παρεμπόδιση της γεώτρησης της εταιρείας ΕΝΙ από τουρκικά πλοία αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Ενόψει ενός νέου κύκλου γεωτρήσεων περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, η Λευκωσία εργάζεται προληπτικά για να τα αντιμετωπίσει.

Έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις ιδιαιτέρως από το Παρίσι ότι όταν θα έρθει η ώρα για μια νέα γεώτρηση από τις εταιρείες Total και ΕΝΙ, θα υπάρχει αποτρεπτική παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή γύρω από τις πλατφόρμες.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τόσο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Ιταλίας έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησαν όπως ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις γύρω από τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Συντονισμός και μέσω ενδεχόμενης κοινής συνάντησης

Στο ίδιο πλαίσιο διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Γαλλίας-Ιταλίας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για περαιτέρω συντονισμό μετά τις ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...