Περιβάλλον

Ασυνήθιστα κρύα τα νερά των ελληνικών θαλασσών

Η θάλασσα παραμένει υπόθεση για.. γενναίους, καθώς τα νερά στην Ελλάδα και γενικότερα στην Μεσόγειο είναι ακόμη πολύ κρύα, κάτω από το αναμενόμενο για τέτοια εποχή. Αρνητική απόκλιση εμφανίζει η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις με βάση στοιχεία της Τετάρτης 8 Μαΐου δείχνουν ότι η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 16 και 17 βαθμών Κελσίου στο Βόρειο Αιγαίο, 18 ως 19 στο Νότιο Αιγαίο και περί τους 16-17 στο Ιόνιο, δηλαδή περίπου ένα έως δύο βαθμούς χαμηλότερα από τις κανονικές τιμές για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι στη χώρα μας, που είχαν επικρατήσει το προηγούμενο διάστημα, επηρεάζουν και τη θάλασσα με μια χρονική διαφορά μερικών ημερών, οδηγώντας σε αρνητική απόκλιση μετά από πολλούς μήνες κατά το 2018 και τις αρχές του 2019, όταν η επιφανειακή θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών κυμαινόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 11 ετών.

Γενικότερα πάντως στη λεκάνη της Μεσογείου οι δορυφορικές παρατηρήσεις από το 1982 μέχρι σήμερα δείχνουν μια μικρή αλλά σταθερή άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών κάθε χρόνο, ακολουθώντας την υπερκείμενη ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η θερμοκρασία των νερών είναι πλέον περίπου δύο βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από το 1982.

Στο μεταξύ, στην ξηρά η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας πλησίασε τους 25 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαΐου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Λάρισα (24,2), στα Τρίκαλα (24,1), στη Σαλαμίνα (23,7), στη Μακρακώμη (23,4) και στη Σίνδο (23,4).

Ο καιρός σήμερα

Την Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους στα κεντρικά και βόρεια, ενώ υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς σποραδικές βροχές στα βόρεια ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 6 έως 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 8 έως 22, στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά από 10 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 17, στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 22 και στην Κρήτη από 8 έως 21.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νότιους 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, σταδιακά όμως θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 και στα βόρεια έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους, που από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, το μεσημέρι και απόγευμα όμως θα στραφούν σε νότιους 2 έως 4 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 11 έως 21 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ