Ιστορία

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος για Γενοκτονία Ποντίων: «Πρέπει να θυμούμαστε τί έγινε» (βίντεο)

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, ημέρα συμπλήρωσης ακριβώς 100 χρόνων από την 19η Μαΐου 1919, η οποία έχει θεσπιστεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μεταδόθηκε ζωντανά, μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα, λόγω της σημασίας της ημέρας, η τηλεοπτική εκπομπή της Κρήτη ΤV Ορθόδοξος Λόγος, στην οποία συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίος.

Η εκπομπή ξεκίνησε με εικόνες από την Γενοκτονία των Ποντίων, παράλληλα με πλάνα από τον σημερινό Πόντο. Παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως το Μοναστήρι-Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, καθώς και κατεστραμμένες ελληνικές Εκκλησίες και χωριά στον Πόντο σήμερα.

Στην εκπομπή τονίστηκε η ιστορία, ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η σημασία της μνήμης του Ξεριζωμού της 19ης  Μαΐου. Υπογραμμίστηκε ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί αναπόσπαστο, ενιαίο, εκλεκτό κομμάτι του Ελληνισμού, ενώ ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέδειξε το θέμα της ανάγκης διατήρησης της μνήμης της Γενοκτονίας, όχι ως κάτι στείρο, αλλά ως ένα δώρο για να βλέπουμε το μέλλον και το τι μπορούμε να κάνουμε για να διασώσουμε το Γένος μας.

Εκ μέρους των Ποντίων Κρήτης, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ηρακλείου, κ.Βάϊος Αϊνατζόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε την σημασία της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας και την ανάγκη καταγραφής και προβολής των προσωπικών μαρτυριών, ενώ επεσήμανε και την μη ανάδειξη, όσο έπρεπε, της Γενοκτονίας από την Ελληνική Πολιτεία.

Στην συνέχεια, ο κ. Χρήστος Ζουρναντζίδης, ως Μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ποντιακών Σωματίων, αναφέρθηκε σε προσωπικές οικογενειακές μαρτυρίες πόνου και οδύνης από τον ξεριζωμό από την Πατρίδα, και στην ανάγκη προσπαθειών πλήρους αναγνώρισής της σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Κατόπιν, η κ. Ιωάννα Αϊνατζοπούλου, φιλόλογος και ιστορικός, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα πριν και κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων, καθώς στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης, της γλώσσας και της Ιστορίας. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι τα Ελληνόπουλα σήμερα διδάσκονται πολύ λίγα πράγματα από τα περιστατικά και τα γεγονότα της τμήματος αυτού της Ιστορίας, καθώς, εδώ και μερικά χρόνια, στα σημερινά σχολικά βιβλία, τα περσισσότερα έχουν αφαιρεθεί.

Ως προς την γλώσσα, επισημάνθηκε ότι στον σημερινό Πόντο εξακολουθεί να υπάρχει η ελληνική ποντιακή διάλεκτος, με την ονομασία «ρούμτζα» (rumca), δηλαδή ρωμαίικα.

Στην ροή της εκπομπής, υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από την κ. Ελπίδα Αθανασιάδου, φιλόλογο και ιστορικό, όπου αναφέρθηκε στα αποκαλούμενα «Τάγματα Εργασίας», τα οποία ήταν επί της ουσίας οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων, καθώς και σε φρικτά βασανιστήρια που εφαρμόστηκαν για την εξολόθρευση παιδιών, γυναικών, και ανδρών στην περιοχή του Πόντου.

Κλείνοντας την εκπομπή, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα της Ιστορίας μας. Δεν πρέπει να την ξεχνούμε την Ιστορία. Πρέπει να θυμούμαστε τι έγινε, πώς έγινε και να εμπνεόμαστε, να φωτιζόμαστε από αυτά τα γεγονότα»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...