Αρχείο

Απελπισία στην Άγκυρα για τα F-35 - Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ: "Τα stealth μαχητικά θα βρίσκονται εκτός εμβέλειας των S-400"

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η Άγκυρα όσο αφορά τις διαπραγμετεύσεις με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των S-400, η οποία αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το επόμενο διάστημα. Οι ΗΠΑ εδώ και μήνες διατηρούν μια σκληρή στάση, επισημαίνοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να παραλάβει μαχητικά F-35 αν δεν ακυρωθεί η παραγγελία των ρωσικών πυραύλων.

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας έχει μπει στην τελική ευθεία καθώς στο άμεσο μέλλον θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα δούμε το αποτέλεσμα της πολύμηνης κόντας των δύο δυνάμεων, αλλά και τι επίδραση μπορεί να έχει σε ολόκληρη την περιοχή μας μια πιθανή επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ενώ οι ενεργειακές εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο τρέχουν και η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα με άκρως επιθετικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η όλη κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ελληνοτουρκική σύρραξη ή θερμό επεισόδιο, σε μια προσπάθεια του Ερντογάν να εξωτερικεύσει τα προβλήματα της Άγκυρας.

Το σίγουρο είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, στη μάχη θα είμαστε μόνοι μας, τουλάχιστον μέχρι οι "σύμμαχοι" να θεωρήσουν πως η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 έχουν γίνει το πιο σκληρό διαπραγματευτικό εργαλείο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ και Τουρκίας όσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία.

Μετά τα «καρφιά» που εξαπέλυσε η Διευθύνων Σύμβουλος της Lockheed Martin πως είναι «αδιάφορο ακόμα κι αν αποκλειστεί η Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35", ο Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ δήλωσε πως τα stealth μαχητικά θα επιχειρούν εκτός εμβέλειας S-400, σε μια προσπάθεια κατευνασμού.

Ειδικότερα, ο Σερντάρ Κίλιτς, ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, μιλώντας στο πλαίσιο του National Press Club ανέφερε ότι τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 δεν θα βρίσκονται στην περιοχή που θα «καλύπτουν» οι S-400 ή με άλλα λόγια θα βρίσκονται εκτός εμβέλειας των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας που θα είναι εγκατεστημένα στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος είπε ότι : «Τα συστήματα S-400 και τα μαχητικά F-35 θα βρίσκονται σε δύο ξεχωριστές περιοχές στην Τουρκία και τα F-35 δεν πρόκειται να βρίσκονται στην περιοχή κάλυψης των S-400».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Τούρκος υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας είχε υπενθυμίσει πως η Τουρκία συνεχίζει την κατασκευή εγκαταστάσεων και υποδομών συντήρησης, οι οποίες θα υποστηρίζουν τα F-35, παρά τις απειλές της Ουάσινγκτον λόγω της προμήθειας του ρωσικού συστήματος από την Άγκυρα.

https://www.youtube.com/watch?v=yJn4lw5xQNo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...