Ενέργεια

Απειλές ΗΠΑ στη Γερμανία: Θα υπάρξουν κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Βερολίνο, με τον πρεσβευτή της χώρας στην Γερμανία να μιλά για επιβολή κυρώσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρότζεκτ του Nord Stream 2.

 

Νέα προειδοποίηση προς τις γερμανικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με την κατασκευτή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 απηύθυνε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ, τονίζοντας ότι εάν παραμείνουν προσηλωμένες στο ρωσο-ευρωπαϊκό πρότζεκτ, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με περιοριστικά μέτρα.

«Από αμερικανικής απόψεως, ο αγωγός φυσικού αερίου όχι μόνο μεταφέρει φυσικό αέριο, αλλά επίσης ενέχει και μεγάλο κίνδυνο κυρώσεων», επεσήμανε ο ίδιος, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Focus.

Ο Γκρένελ φέρεται να είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς τις γερμανικές επιχειρήσεις, στα μέσα Ιανουαρίου, σε σχέση με τη συμμετοχή τους στο πρότζεκτ του Nord Stream 2.

Ο ίδιος ζητούσε από τις γερμανικές επιχειρήσεις, ειδικότερα, να λάβουν υπ'όψιν τους τον κίνδυνο που θέτει το πρότζεκτ για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και το κόστος που συνεπάγεται σε ό,τι αφορά τη φήμη του, αλλά και τον κίνδυνο κυρώσεων.

Η Γερμανία, άλλωστε, δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη — μέλη της ΕΕ για τη στήριξή της στον αγωγό, καθώς η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το πρότζεκτ θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Οι γερμανικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έχουν επανειλημμένα υπερασπιστεί το πρότζεκτ, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συμφωνία με τα συμφέροντα της ΕΕ και δεν υπονομεύει την ασφάλεια ούτε της ΕΕ, ούτε της Γερμανίας.

Ο Nord Stream 2 αποτελεί μια κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών.

Το πρότζεκτ προβλέπει την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από τη Ρωσία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας σε κόμβο προς την βορειοανατολική Γερμανία.

Στόχος της είναι να μεταφέρει ετησίως 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ