Ελληνοτουρκικά

Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση από την Άγκυρα: Το Barbaros "αλωνίζει" στην κυπριακή ΑΟΖ - Τουρκικό UAV παρενόχλησε ελληνικό πολεμικό πλοίο στην Ικαρία

Συνεχίζεται η πολιτική κλιμάκωσης από τους Τούρκους σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, με το Barbaros να συνεχίζει ανενόχλητο τη δράση του στην κυπριακή ΑΟΖ, και τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις να αμφισβητούν καθημερινά με κάθε μέσο την ελληνική κυριαρχία.

Πρωτοφανής πρόκληση έλαβε χώρα και στην Ικαρία, όπου ενώ ελληνικό πολεμικό πλοίο έπλεε στην περιοχή, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος προχώρησε πτήση ακριβώς πάνω από το ελληνικό πλοίο.

Τα UAV έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος των τουρκικών προκλήσεων και πρέπει σύντομα να βρεθεί ένας τρόπος αντιμετώπισης, καθώς με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ανενόχλητο συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, αγνοώντας κάθε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας..

To τουρκικό πλοίο βρίσκεται μόλις μερικά ναυτικά μίλια νοτίως της Λεμεσού εντός του οικοπέδου 1 και 8, περιοχές F και G σύμφωνα με τους τουρκικούς χάρτες (ΧΑΡΤΗΣ 2) όπου η Άγκυρα μέσω ψευδοκράτους έχει παραχωρήσει παράνομα στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO.

To Barbaros συνοδεύεται από δύο υποστηρικτικά πλοία, το Apollon Moon και το Tanux.

Τουρκικό UAV πάνω από ελληνικό πολεμικό πλοίο στην Ικαρία

Μία ακόμη περίπτωση πτήσης τουρκικού UAV καταγράφηκε στο Αιγαίο και μάλιστα σε πτήση ακόμη και πάνω από ελληνικό πολεμικό πλοίο! Το περιστατικό καταγράφηκε ανοιχτά της Ικαρίας, την ίδια ημέρα που η πυραυλάκατος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ κυνηγούσε το τουρκικό πολεμικό πλοίο το οποίο παραβίαζε τα χωρικά ύδατα στις Κυκλάδες.

Η χρήση των UAV από τους Τούρκους είναι πλέον καθημερινή στο Αιγαίο, ενώ άποιες φορές φθάνουν βαθιά, σε κρίσιμες περιοχές. Υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Προς το παρόν παρακολουθούνται, αφού οι σκέψεις για κατάρριψη κάποιου απ΄ αυτά φαίνεται ότι απορρίπτεται από τη λογική της “μη κλιμάκωσης”. Ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί που λένε ότι αν αφήσουμε κι αυτή τη νέα μορφή πρόκλησης αναπάντητη τώρα που είναι ακόμη στην αρχή της, τότε σύντομα η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ