ΗΠΑ

Αμερικανοί βουλευτές σε Ερντογάν: "Ακύρωσε τη συμφωνία για τους ρωσικούς S-400" - "Θα αντιμετωπίσετε σοβαρές συνέπειες"

Αυστηρή προειδοποίηση και σε έντονο ύφος απηύθυναν Αμερικανοί βουλευτές προς την Τουρκία και προσωπικά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο καλούν να αποχωρήσει άμεσα από τη συμφωνία με τη Ρωσία για την παραλαβή του πυραυλικού συστήματος S-400, η οποία είναι προγραμματισμένη να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ομάδα των Αμερικανών βουλευτών παρουσίασε την Τετάρτη στο Κογκρέσο, σχέδιο νόμου μέσω του οποίου οι ΗΠΑ προτρέπουν την Τουρκία να αποσυρθεί από την επίμαχη συμφωνία όπλων με τη Μόσχα.

Το σχέδιο νόμου υπογράφει ως επικεφαλής ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Eliot Engel, καθώς και καλεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφύγει στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και να δώσει προτεραιότητα στη συμμαχία του με τις ΗΠΑ, ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει 100 F-35 Joint Strike Fighter αεριωθούμενα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, αλλά η συναλλαγή έχει τεθεί εν αμφιβόλω μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, που εξέφρασαν ανησυχίες τους με αφορμή την επικείμενη συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι αν η Τουρκία αποκτήσει τα F-35, οι Ρώσοι θα καταφέρουν να αποσπάσουν σημαντικές πληροφορίες για το αεροσκάφος, σε συνδυασμό με το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, το οποίο προτίθεται επίσης να αγοράσει η Τουρκία.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και οι βουλευτές δήλωσαν ότι οι Η.Π.Α. θα ακυρώσουν την πώληση των F-35 στην Τουρκία, αν ο Ερντογάν επιμείνει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας.

Ο κ. Engel, Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η νομοθεσία «στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν - εάν συνεχίσετε αυτή τη διαδρομή, θα αντιμετωπίσετε σοβαρές συνέπειες».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι η Άγκυρα δεσμεύεται να αγοράσει το αμυντικό σύστημα της Ρωσίας παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον. Το Τμήμα Άμυνας έχει ήδη ακυρώσει όλες τις μεταφορές κρίσιμου εξοπλισμού για το F-35 που σχετίζονται με την πώληση, στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ