Εκκλησία

Αμερικανική "γραμμή" κατά της Τουρκίας και από το Φανάρι; Τι θα γίνει στην Αθήνα

Κι ενώ η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας φτάνει στα κατακόρυφο με τους Αμερικανούς να στέλνουν τελεσίγραφο στον Ερντογάν με αφορμή και τις κινήσεις του στην ΑΟΖ της Κύπρου, εντύπωση προκαλεί η κατά τα φαινόμενα αλλαγή στάσης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την στιγμή που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει «πολύ προκλητικό βήμα» τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος σημειωτέον απέφυγε να σχολιάσει τις προκλητικές προεκλογικές τοποθετήσεις Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά, και γενικά "ευλογεί" τις πολιτικές για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην χώρα, όπως περυσι το καλοκαίρι με επίσημη δήλωση, χθες κατέκρινε τις τουρκικές αρχές γιατί κρατούν κλειστή την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Υπενθυμίζεται πως κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, ο πονηρός Ερντογάν είχε συνδυάσει το θέμα της Χάλκης με άνοιγμα τζαμιών στην Ελλάδα, και ακόμη και τότε το Φανάρι σιώπησε εκκωφαντικά.

Χθες όμως, υποδεχόμενος, τους μαθητές από το 12ο Γυμνάσιο του Ηρακλείου της Κρήτης, ο Βαρθολομαίος αναφερόμενος και στην πολύχρονη φιλία που τον συνδέει με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, από τα μαθητικά τους χρόνια στην Χάλκη, υπενθύμισε ότι η Ιερά Θεολογική Σχολή, «σχεδόν μισό αιώνα τώρα περιμένει την επαναλειτουργία της, μετά το άδικο και αυθαίρετο κλείσιμό της από τις τουρκικές Αρχές».
«Εμείς όσοι είχαμε την ευλογία και το προνόμιο να φοιτήσουμε στην Χάλκη δεν είναι δυνατό να λησμονήσουμε τις γλυκές εμπειρίες που είχαμε από τα μαθητικά μας χρόνια, από τα μαθητικά εδώλιά της. Και οι φιλίες που αναπτύχθηκαν τότε μεταξύ μας συνεχίζονται μια ολόκληρη ζωή καθώς διακονούμε την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, το Πατριαρχείο μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Ο Άγιος Κρήτης επί κεφαλής της εν Κρήτη Εκκλησίας, εγώ από το Φανάρι και άλλοι συμφοιτηταί μας σε όλο τον κόσμο. Όλοι εμείς που είχαμε την ξεχωριστή ευλογία να μαθητεύσουμε και όχι μόνο να μάθουμε γράμματα αλλά και να ζήσουμε και να βιώσουμε το ήθος της Χάλκης, για το οποίον ο μακαριστός Αυστραλίας Στυλιανός έγραψε ένα ωραιότατον άρθρον, ῾῾Το ήθος της Χάλκης῾῾, περιμένουμε εναγωνίως να επαναλειτουργήσει η Σχολή μας, και αυτό θα γίνει όταν οι εφ᾽ημάς τεταγμένες Αρχές τηρήσουν τις υποσχέσεις και την αισιοδοξία που μας δίνουν κατά καιρούς ότι αυτό, το αναμενόμενον γεγονός, δεν θα βραδύνει επί πολύ ακόμη» ανέφερε με νόημα.

Χαρακτηρισμοί όπως "άδικο και αυθαίρετο κλείσιμο" δεν έχουν ξαναειπωθεί και κάθε κοινός νους σκέπτεται κατά πόσο αυτή η σκλήρυνση στάσης του Πατριαρχείου συμπίπτει με τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών στην Τουρκία.

Πάντως οι Αμερικανοί κινητοποιούνται και στην Αθήνα...
Σήμερα το απόγευμα επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα πραγματοποιήσει ο κ.Samuel Brownback, Πρεσβευτής των Η.Π.Α.για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε αν επί τάπητος θα τεθεί και το ουκρανικό ζήτημα, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την Ουάσινγκτον, ιδίως δε στην παρούσα φάση που η Ελλαδική Εκκλησία δείχνει να αμφιταλαντεύεται στο να λάβει επίσημη θέση για την νέα εκκλησιαστική δομή της χώρας, και η Μονή Πετράκη δέχεται επανειλημμένως πιέσεις από το Φανάρι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...