ΗΠΑ

Ακύρωσε ο Πομπέο το ταξίδι του στη Μόσχα, πότε θα συναντηθεί με Πούτιν - Λαβρόφ

O Aμερικανός ΥΠΕΞ, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους στο Ιράν. Θα συναντηθεί με Πούτιν - Λαβρόφ στο Σότσι της Ρωσίας στις 14 Μαΐου.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ακύρωσε το ταξίδι του στη Μόσχα, αλλά θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντμίρ Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε με την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστεί, εξήγησε ότι ο Πομπέο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, πριν φτάσει στη Ρωσία, προκειμένου να συμμετέχει σε συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχος με αντικείμενο το Ιράν.

Όσον αφορά τις συνομιλίες του Πομπέο με Πούτιν — Λαβρόφ στο Σότσι στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν μια πιθανή νέα συμφωνία για τον έλεγχο των όπλων και άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Πομπέο και ο Λαβρόφ αναμένεται να συζητήσουν θέματα διμερών σχέσεων αλλά και διεθνή ζητήματα, όπως την κατάσταση στη Συρία, την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα, ενώ δεν αποκλείεται να εξετάσουν και το κορεατικό ζήτημα.

Την περασμένη Τετάρτη, ένα χρόνο μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων δεσμεύσεών της που προκύπτουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), και έδωσε διορία 60 ημερών στις χώρες που τη συνυπογράφουν, προκειμένου να διασφαλιστούν και να προστατευτούν τα συμφέροντά του. Σε διαφορετική περίπτωση το Ιράν θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου.

Τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις ΗΠΑ — Ιράν έχουν ενταθεί περαιτέρω και το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο στον Περσικό Κόλπο προκειμένου να στείλει ένα «ξεκάθαρο», μήνυμα στο Ιράν σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Πομπέο την Πέμπτη διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να απαντήσει γρήγορα και σκληρά σε τυχόν επιθέσεις του Ιράν προς τις αμερικανικές ή συμμαχικές των ΗΠΑ δυνάμεις.

Ωστόσο, ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, διοικητής Αμίρ Αλι Χατζιζαντέχ, δήλωσε χθες ότι το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο δεν αποτελεί κίνδυνο για το Ιράν αλλά μόνο έναν στόχο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...