Αθλητισμός

Ίαν Γκράχαμ: Ο αναλυτής που άλλαξε επίπεδο τη Λίβερπουλ

Σε κάθε ομάδα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την προβολή που θα έπρεπε. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Ίαν Γκρέιαμ στη Λίβερπουλ. Πόσοι τον ξέρουν; Πιθανότατα σχεδόν κανείς.

Οι πάντες γνωρίζουν τον Γιούργκεν Κλοπ. Οι πιο πολλοί και τους παίκτες που διαθέτει. Στους πιο ψαγμένους είναι είναι οικείο και το όνομα του Μάικλ Έντουαρντς, του τεχνικού διευθυντή που πλέον έχει τραβήξει πολλά φώτα πάνω του. Δικαίως με όσα κάνει.

Ποιος είναι, όμως, ο Ίαν Γκρέιαμ; Οι New York Times αποφάσισαν να κάνουν ένα ολόκληρο αφιέρωμα στον κύριο. Θα είχαν τους λόγους τους και θα τους διαπιστώσετε και εσείς στην πορεία.

Αρχικά, η Λίβερπουλ διαθέτει ένα από τα καλύτερα τμήματα αναλυτών. Κάποιοι θα το συνειδητοποίησαν και στο ματς με την Μπαρτσελόνα. Προϊόν ανάλυσης ήταν, άλλωστε, το τέταρτο γκολ, που έδωσε τότε την πρόκριση στον τελικό του Champions League.

Απαρτίζεται από τέσσερις ανθρώπους. Τιμ Γουάσκετ ο ένας, αστροφυσικός. Ντάφιντ Στιλ ο δεύτερος, πρώην πρωταθλητής στο σκάκι σε μικρή ηλικία. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στα μαθηματικά και εργάστηκε στον ενεργειακό κλάδο. Ο τρίτος της παρέας και πιο νέος στη Λίβερπουλ, Γουίλ Σπίρμαν. Μεγάλωσε στο Τέξας, γιος καθηγητή, που έκανε ντοκτορά στο Χάρβαρντ πάνω στη φυσική και στη συνέχεια εργάστηκε στο CERN. Μαζί με άλλους επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ατομικού μποζονίου Higgs.

Αφήσαμε εσκεμμένα για το τέλος τον Ίαν Γκρέιαμ, τον επικεφαλής του τμήματος. Μεγάλωσε στην Ουαλία, σε μία περιοχή περίπου μία ώρα μακριά από το Κάρντιφ. Οπαδός της Λίβερπουλ από μικρός. Έπρεπε να φτάσει στον δεύτερο χρόνο του διδακτορικού του στο Κέιμπριτζ για να συνειδητοποιήσει πως δεν ήθελε να γίνει επιστήμονας. Έψαχνε κάτι άλλο και κάποιος τον συμβούλεψε να διαβάσει το «Moneyball» και να ασχοληθεί με αυτό. Πρόκειται για μία γνωστή θεωρία που ξεκίνησε από το μπέιζμπολ.

Από το 2008 έως το 2012 δούλεψε στην Τότεναμ. Στη συνέχεια η FSG, που πίστευε σε αυτό το μοντέλο, τον προσέλαβε. Δυσπιστία υπήρχε. «Δεν ξέρουν το παιχνίδι τα λάπτοπ, παιδιά», ήταν μία από τις ατάκες που ακουγόταν. Ο Γκρέιαμ τελικά όχι μόνο επιβίωσε, αλλά πλέον παίζει τον δικό του ρόλο σε σημαντικές αποφάσεις.

Ο ρόλος του Ίαν Γκρέιαμ στην πρόσληψη του Κλοπ

Κάποια στιγμή σε ανύποπτο χρόνο ο Γιούργκεν Κλοπ είχε πει ότι «το τμήμα στο πίσω μέρος του κτηρίου, το ξέρετε; Αυτοί είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ». Τραβηγμένο; Μπορεί, αλλά φυσικά και αληθινό σε μεγάλο βαθμό. Γιατί το τμήμα ανάλυσης της Λίβερπουλ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ποιος θα είναι ο διάδοχος του Μπρένταν Ρότζερς.

Ο Κλοπ προσελήφθη Νοέμβριο του 2015 και έπρεπε να περάσουν τρεις εβδομάδες για να γνωριστεί με τον Γκρέιαμ. Ο τελευταίος στην πρώτη τους συνάντηση προσπάθησε να τον πείσει για την αξία του και το πρόγραμμα πάνω στο οποίο δουλεύει. Το πρώτο του παράδειγμα ήταν ένα ματς της Ντόρτμουντ με τη Μάιντς. Οι Βεστφαλοί ηττήθηκαν με 2-0, αλλά είχαν κυριαρχήσει.

«Α, το είχες δει αυτό το παιχνίδι; Ήταν απίστευτο. Το είδες!», του είπε ο Κλοπ. Δεν το είχε δει ο Γκρέιαμ. Είχε αρκεστεί απλά στατιστικά που τον ένοιαζαν. Τις πάσες που έγιναν, τα κερδισμένα τάκλιν της Ντόρτμουντ, τις ευκαιρίες που είχε. Κάπως έτσι αξιολόγησε και τα υπόλοιπα ματς της πρώην ομάδας του Κλοπ. Εκείνη τη σεζόν οι Βεστφαλοί είχαν τερματίσει έβδομοι. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γκρέιαμ έπρεπε να έχουν τερματίσει δεύτεροι! Αυτό φυσικά το μετέφερε και στη διοίκηση και εξήγησε πως ο Κλοπ εκείνη τη σεζόν είχε κοουτσάρει μία από τις πιο άτυχες ομάδες των τελευταίων ετών.

Στη συζήτηση με τον νυν προπονητή της Λίβερπουλ είχε αναφερθεί ένα ακόμη ματς, αυτό με το Ανόβερο. Τα σουτ ήταν 18-7 υπέρ της Ντόρτμουντ, οι πάσες στην περιοχή 55-13, οι επιτυχημένες σέντρες 13-11. «Χάσατε 1-0, αλλά δημιουργήσατε τις διπλάσιες ευκαιρίες», είπε στον Κλοπ και εκείνος του απάντησε: «Το είδες το ματς;». «Οχι, όχι, απλά…» πήγε να πει ο Γκρέιαμ και τον διέκοψε ο Γερμανός λέγοντας ότι «τους πατήσαμε! Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Έπρεπε να έχουμε νικήσει. Θα το είδες».

Η ανακάλυψη του Κεϊτά

Ο Ναμπί Κεϊτά ήταν μία από τις ανακαλύψεις του Ίαν Γκρέιαμ. Τον πρωτοείδε όταν έπαιζε πριν πέντε χρόνια στη Ζάλτσμπουργκ. Η θέση του ήταν μπροστά από την άμυνα. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που από αμυντικά χαφ γίνονται οκτάρια και στη συνέχεια παίζουν και πιο ψηλά, όπως ο Αφρικανός. Το ποσοστό επιτυχημένων πασών του Κεϊτά είναι πιο χαμηλό από άλλους κορυφαίους χαφ. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως εάν η πάσα του περάσει, βγάζει τον συμπαίκτη του σε πολύ καλύτερη θέση για να εκτελέσει. Έτσι στις αρχές του 2016 ο Γκρέιαμ εισηγήθηκε την απόκτησή του. Τελικά ο 24χρονος κατέληξε στο «Άνφιλντ» το προηγούμενο καλοκαίρι.

Τον Ιανουάριο στο ματς με τη Λέστερ κάπου στο μισάωρο ο Κεϊτά πήρε την μπάλα από αριστερά. «Φύγε Ναμπί, φύγε», του φώναξε ο Γκρέιαμ, αλλά ο Αφρικανός κάποια στιγμή δίστασε και έχασε την μπάλα. Λίγο πιο μετά, όμως, από δική του ενέργεια προήλθε το πέναλτι που δεν δόθηκε. Εάν η Λίβερπουλ το είχε πάρει τότε, ίσως είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα. Υπενθυμίζεται πως τελικά πέταξε δύο βαθμούς σε αυτό το ματς μένοντας στο 1-1 με τη Λέστερ. Το εντυπωσιακό ήταν πως όταν ρωτήθηκε ο Γκρέιαμ στο τέλος του ματς για τον Κεϊτά για την απόδοσή του απάντησε «δεν ξέρω, πρέπει να δω τα στατιστικά για να σου πω αν ήταν καλός. Αύριο θα ξέρω».

Η σιγουριά για τον Σαλάχ

Όσο για τη μεταγραφή του Μοχάμεντ Σαλάχ; Ο Αιγύπτιος πήγε στην Τσέλσι το 2014 και υπήρχε η άποψη πως απέτυχε. Δόθηκε δανεικός, πήρε μεταγραφή στη Ρόμα και οι περισσότεροι θεωρούσαν πως δεν θα μπορούσε να παίξει ξανά στην Αγγλία. Όχι, όμως, ο Γκρέιαμ.

Εκείνος θεωρούσε πως με τον χρόνο συμμετοχής που είχε, δεν θα μπορούσε να έχει κάνει παραπάνω πράγματα. Πίστευε πως ήταν ευκαιρία να τον αποκτήσει η Λίβερπουλ, ειδικά μετά από όσα έκανε στη Ρόμα. Τελικά το deal έκλεισε στα 42.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το Γκρέιαμ, ο Σαλάχ θα ταίριαζε τέλεια στη Λίβερπουλ και κυρίως με τον Ρομπέρτο Φιρμίνο, ο οποίος δημιουργεί προϋποθέσεις για γκολ καλύτερα από κάθε άλλον στη θέση του. Η εξέλιξη γνωστή. Δύο φορές πρώτος σκόρερ στην Premier League ο Αιγύπτιος.

Ποιος ο επόμενος στόχος του Ίαν Γκρέιαμ και των συνεργατών του; Πρωτίστως να βρεθεί ο τρόπος να έρθει ο πρώτος τίτλος. Συνεπώς, προέχει ο τελικός του Champions League κόντρα στην Τότεναμ ώστε να αποδειχτεί πως η στατιστική δεν σε αλλάζει απλά επίπεδο, αλλά φέρνει και κούπες. Στη συνέχεια ίσως μία ακόμη μεταγραφή που θα κάνει τη διαφορά.

sportime.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές