Κόσμος

Έφτασαν στη Ρουμανία οι πύραυλοι THAAD

Η 10η στρατιωτική διοίκηση εναέριας και πυραυλικής ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το προηγμένο πυραυλικό σύστημα THAAD στη Ρουμανία, όπως είχε ανακοινωθεί από καιρό.

Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν ήδη ξεφορτώσει τα ρανταρ και τους εκτοξευτές από τα αεροπλάνα τύπου C-17 Globemaster IIIστην αεροπορικη βάση Mihail Kogalniceanu.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης «Η ανάπτυξη του THAAD υποστηρίζει την αποστολή του NATO για την πυραυλική άμυνα της περιοχής και ενισχύει τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ.


Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είχαν δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους στην πυραυλική προστασία του ΝΑΤΟ με την προσωρινή ανάπτυξη του συστήματος (THAAD) στο Deveselu της Ρουμανίας.

«Το σύστημα THAAD θα βρίσκεται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ και υπό τον πλήρη πολιτικό έλεγχο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Θα παραμείνει λειτουργικό μόνο μέχρι να ενεργοποιηθεί ξανά το σύστημα Aegis που υπάρχει ήδη στη Ρουμανία και στο οποίο διεξάγονται έργα συντήρησης.


Οι υπεύθυνοι τόνισαν επίσης ότι, σύμφωνα με το σύστημα του NATO για τη Βαλλιστική Πυραυλική Άμυνα, το σύστημα THAAD θα επικεντρωθεί σε πιθανές απειλές και εκτός του ευρωατλαντικού χώρου.

Η Ρωσία από τη μεριά της έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της για τους συγκεκριμένους πυραύλους και θεωρεί πως η ανάπτυξή τους έχουν ως μόνο στόχο τη Ρωσία.

Τον τελευταίο καιρό άλλωστε τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Μόσχα έχουν αυξήσει την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα με τους ειδικούς να φοβούνται για μια επανάληψη ενός θερμού επεισοδίου όπως τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο Κερτς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές