Κύπρος

Έκλεισε η συμφωνία της Κύπρου με Total - ΕΝΙ για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Σημαντική πρόοδος για την αδειοδότηση του θαλάσσιου τεμαχίου 7 στη κυπριακή ΑΟΖ, επιτεύχθηκε στις σημερινές συζητήσεις του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου με την κοινοπραξία της TOTAL – ENI, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας πως πλέον εκκρεμεί η διευκρίνιση ορισμένων νομικών ζητημάτων προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε οριστική συμφωνία.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος επί των εμπορικών, τεχνικών και νομικών θεμάτων που άπτονται του συμβολαίου.

Υπενθυμίζεται κατόπιν της ανακάλυψης στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 (ENI/TOTAL), που φαίνεται ότι εκτείνεται και στο τεμάχιο 7, η κυπριακή κυβέρνηση προκήρυξε τον Οκτώβριο του 2018 έναν κλειστό κύκλο αδειοδότησης, ενεργοποιώντας σχετική πρόνοια του νόμου, που της επιτρέπει να καλέσει μόνο τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί σε τεμάχια που συνορεύουν με το 7 να υποβάλουν προσφορές. Προσφορά υπέβαλε μόνο η κοινοπραξία TOTAL – ENI, αφού τελικά η κοινοπραξία ExxonMobil Qatar Petroleum, που κατέχει την άδεια για το τεμάχιο 10 δεν υπέβαλε προσφορά.

Αμέσως μετά την κατάληξη σε συμφωνία, θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων και ακολούθως θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.

Η πρόοδος στις συζητήσεις με τις δύο εταιρείες TOTAL-ENI προκύπτει την ώρα που η Τουρκία απέστειλε το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι αναμένονταν εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το οικόπεδο 7, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι «οτιδήποτε υπάρχει προς ανακοίνωση θα ανακοινωθεί την ώρα που πρέπει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ