«Τίγρης-γολιάθ»: Ένα ψάρι για γερά στομάχια – Δείτε το βίντεο

Δημοσίευση: 3 Μαΐου 2019, 11:17 πμ

Είναι πραγματικά τρομακτικό. Πώς μπορεί να αντέξει κανείς όχι απλά να το κοιτά αλλά να το κρατάει και στην αγκαλιά του.


Η θέα του προκαλεί ανατριχίλα. Θυμίζει εκείνα τα μυθικά θαλάσσια πλάσματα που ζούσαν στον βυθό κάνοντας την εμφάνισή τους μόνο για να επιτεθούν και να κατασπαράξουν όσους θνητούς αψηφούσαν τον κίνδυνο ή αμφισβητούσαν την ύπαρξή τους.

Το όνομά του και μόνο αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί χαρακτηρίζεται ως το πιο τρομακτικό ψάρι στον κόσμο. Το ψάρι – τίγρης Γολιάθ (επιστημονική ονομασία: Hydrocynus goliath) αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων της λεκάνης του ποταμού Κονγκό στην κεντρική Αφρική, καθώς πολλές φορές οι συναντήσεις του με ανθρώπους αποδεικνύονται εξαιρετικά οδυνηρές… εννοείται για τους δεύτερους.

Monster Moments: The Goliath Tigerfish is the River Monster Your Mother Warned You About

One look into a tigerfish mouth will send you running for dry land. #DarkWaters

Gepostet von Animal Planet am Donnerstag, 11. April 2019

Το μέγεθος του Γολιάθ μπορεί να φτάσει αυτό ενός ενήλικου άντρα και το βάρος του να ξεπεράσει τα 50 κιλά, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια του γλυκού νερού, και του δίνει την «αυτοπεποίθηση» ώστε να επιτίθεται σε όποιον το πλησιάσει.

Το χαρακτηριστικό, όμως, που προκαλεί εφιάλτες δεν είναι το μέγεθός του αλλά τα τρομακτικά δόντια του, που θυμίζουν… πριόνια και είναι ικανά να ξεσκίσουν την σάρκα όποιου άτυχου βρεθεί στο διάβα του.


Η ύπαρξη του τιγρόψαρου Γολιάθ στα νερά του ποταμού Κονγκό έχει αποτελέσει παλαιόθεν αφορμή για τη δημιουργία τοπικών θρύλων. Οι ιθαγενείς πιστεύουν ότι τα ψάρια καταλαμβάνονται από πνεύματα που τα οδηγούν σε επιθέσεις σε ψαράδες.

Πάντως, παρά την φήμη που το συνοδεύει, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο θανατηφόρο κρούσμα επίθεσης σε άνθρωπο, ωστόσο τα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών από τα τρομακτικά δόντια του είναι αρκετά συνήθη στην περιοχή.

Αξίζει να αναφερθεί πως το τιγρόψαρο Γολιάθ έχει πρωταγωνιστήσει σε επεισόδιο σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα, τι άλλο, τα τρομακτικότερα πλάσματα του γλυκού νερού.