Αρχείο

Τέλος η οικονομία της Τουρκίας: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε όλα τα τουρκικά προϊόντα - Moody's: Απειλές για νέα υποβάθμιση της Άγκυρας

Δυσοίωνες εξελίξεις για την τουρκική οικονομία λόγω της απόφασης του Λεκού Οίκου να τερματίσει την προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας και να δασμολογήσει όλα τα τουρκικά προϊόντα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Άγκυρα και ενόψει της παραλαβής του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Η κίνηση των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς γνωρίζουν τα έξοδα στα οποία έχει επέλθει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα και το πρόβλημα που θα της δημιουργήσει η δασμολόγηση των προϊόντων.

Στον απόηχο της απόφασης-μηνύματος της Ουάσινγκτον, ο οίκος Moody's χτυπάει "κώδωνα" κινδύνου για την τουρκική οικονομία απειλώντας με μία ακόμα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

Η τουρκική κοινωνία "βράζει" και από ότι φαίνεται, η απομάκρυνση του Ερντογάν από τη Δύση οδηγεί σε μια κρίση αντίστοιχη του περασμένου καλοκαιριού. Το ερώτημα είναι πού και πώς θα ξεσπάσει ο Ερντογάν και κατά πόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία είναι έτοιμη να το διαχειριστεί...

Δασμοί σε όλα τα τουρκικά προϊόντα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει την προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας εντός των ορίων του προγράμματος που επέτρεπε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται στη χώρα αδασμολόγητα, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή τη 17η Μαΐου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ωστόσο, παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μειώνει στο μισό τον δασμό που επιβάλλεται στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα, από το 50% στο 25%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, κρίθηκε ότι είναι προσήκον να τερματιστεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό με την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ) λόγω του επιπέδου της οικονομικής της ανάπτυξης.

Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή στις αρχές του Μαρτίου, όταν δήλωσε πως η Άγκυρα δεν δικαιούται πλέον να ωφελείται από το πρόγραμμα ΣΓΠ διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά», ωστόσο ο πραγματικός λόγος αφορά τη σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας και τη στροφή του Ερντογάν προς τη Μόσχα, καθώς και τη γενική αναζήτηση νέων συμμάχων. Η διαδικασία επανεξέτασης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα είχε αρχίσει τον Αύγουστο του 2018, εν μέσω διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Αλλά η Άγκυρα έτρεφε ελπίδες ότι η Ουάσινγκτον δεν θα προχωρούσε σε αυτή την απόφαση, καθώς τόνιζε πως θα ερχόταν σε αντίθεση με τον στόχο το διμερές εμπόριο να φθάσει τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, στον οποίο έχουν συμφωνήσει οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέρυσι ο Τραμπ επέβαλε υψηλότερους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία για να ασκήσει πίεση στη χώρα-μέλος του NATO ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο ευαγγελικός πάστορας Άντριου Μπράνσον. Ο ιερωμένος είχε φυλακιστεί και αντιμετώπιζε κατηγορίες για τρομοκρατία. Εντέλει, αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο.

Η κρίση οδήγησε σε μεγάλη πτώση την τουρκική λίρα και το κλίμα έντασης στη διμερή σχέση συνεχίστηκε, με αφορμές το σχέδιο της Άγκυρας να αγοράσει ένα ρωσικό οπλικό σύστημα παρά τις προτροπές και τις απειλές της Ουάσινγκτον και τις πολύ διαφορετικές επιδιώξεις των δύο κυβερνήσεων στη Συρία.

Η Τουρκία είναι μια από τις 120 χώρες που συμμετέχουν στο ΣΓΠ, το αρχαιότερο και ευρύτερο πρόγραμμα των ΗΠΑ για την προνομιακή μεταχείριση χωρών στο πεδίο του εμπορίου. Στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, εκμηδενίζοντας τους δασμούς σε χιλιάδες προϊόντα.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν τουρκικά αγαθά αξίας 1,66 δισεκ. δολαρίων βάσει του ΣΓΠ, ήτοι το 17,7% των εισαγωγών τους από την Τουρκία, κατά τις υπηρεσίες του USTR.

Moody's: Κώδωνας κινδύνου για την οικονομία της Τουρκίας

Η Τουρκία χρειάζεται να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα εάν θέλει να αποφύγει μια ακόμα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αναλυτής του οίκου Moody's.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση του Moody’s, η ύφεση της Τουρκίας, η βουτιά της λίρας, οι επικείμενες πιέσεις αναχρηματοδότησης και τα μειούμενα διαθέσιμα την έχουν οδηγήσει κοντά στην κορυφή του παγκόσμιου δείκτη εξωτερικής ευπάθειας του οίκου.

«Η αποτυχία να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο, ευρείας βάσης σχέδιο για να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά ζητήματα και βραχυπρόθεσμα να περιοριστεί η πίεση από την μεταβλητότητα της αγοράς στη λίρα… αυτό θα ήταν σημείο πίεσης από την άποψη της πιστοληπτικής αξιολόγησης», δήλωσε στο Reuters ο Ιβ Λεμέ, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου.

Η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε Ba3 –τρεις βαθμίδες στην κατηγορία ‘junk’ (σκουπίδια) – τον περασμένο Αύγουστο, διατηρώντας ωστόσο «αρνητική» προοπτική, κάτι που αποτελεί πρόβλεψη ότι μπορεί να υπάρξει και νέα υποβάθμιση μέσα σε 12-18 μήνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ