Πολεμικό Ναυτικό

Σαν Σήμερα: 1911 παραδίδεται στην Ελλάδα το Θωρηκτό Γ.ΑΒΕΡΩΦ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 15 Μαΐου

44 π.Χ….. Ρωμαίοι συγκλητικοί, με επικεφαλής το Μάρκο Βρούτο και το Γάιο Κάσσιο Λογγίνο, δολοφονούν με 23 μαχαιριές τον Ιούλιο Καίσαρα, στο Πεδίο του Άρεως, μέσα στο Βουλευτήριο. Οταν ο Καίσαρας βλέπει ανάμεσα στους δολοφόνους και το θετό γιο του Βρούτο, που τον αγαπούσε ιδιαίτερα, αναφωνεί στα ελληνικά: «Καί σύ τέκνον Βρούτε;».

1866…. Με μυστικό υπόμνημα προς τις μεγάλες δυνάμεις, οι Κρήτες απευθύνουν έκκληση για ένωση με την Ελλάδα.

1905…. Ιδρύεται στη Νεβάδα το Λας Βέγκας, το οποίο θα εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του τζόγου.

1911…. Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό «Αβέρωφ».

1918…. Η ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ, αρχίζει τις πρώτες μεταφορές γραμμάτων αεροπορικώς, ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσινγκτον.

1924…. Ο Παναθηναϊκός αλλάζει το όνομά του από ΠΠΑΟ (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός ‘Ομιλος) σε ΠΑΟ (Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος) σε γενική συνέλευση με πρωτοβουλία του Γεωργίου Καλαφάτη. Το όνομα αυτό επικρατεί έως και σήμερα.

1928…. Ο Μίκυ Μάους το διάσημο ποντίκι της Ντίσνεϊ, μαζί με τη… μνηστή του Μίνι, κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, με το φιλμάκι των Ντίσνεϊ / Άιγουερκς «Plain Crazy».

1940…. Β’ παγκόσμιος Πόλεμος: Ο ολλανδικός στρατός παραδίδεται στους Ναζί.

1943…. Ο Ιωσήφ Στάλιν διαλύει την Κομμουνιστική Διεθνή, γνωστή ως Κόμιντερν, που είχε ιδρυθεί το 1919 από το Λένιν. Με αυτό το μέτρο επιχειρεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των δυτικών συμμάχων του περί μιας παγκόσμιας κομμουνιστικής επανάστασης και να προωθήσει στην ΕΣΣΔ την ιδέα του ”μεγάλου πολέμου” για την πατρίδα.

1948…. Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Υπεριορδανία επιτίθενται στο Ισραήλ.

1952… Ιδρύεται η Οδοντιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τις αντιρρήσεις των καθηγητών της ιατρικής.

1988…. Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, ύστερα από οκτώ και πλέον χρόνια πολέμου.

1993…. Με συντριπτική πλειοψηφία οι Σέρβοι της Βοσνίας απορρίπτουν το ειρηνευτικό σχέδιο των μεσολαβητών Βανς και Όουεν, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να παραδώσουν περίπου το 70% του εδάφους, που έλεγχαν.

Σαν σήμερα το 1567 γεννήθηκε ο ιταλός συνθέτης, Κλαούντιο Μοντεβέρντι, («Ορφέας»), το 1773 ο πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης και το 1859 ο γάλλος φυσικός, Πιερ Κιουρί, ο οποίος τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1903. Την ίδια μέρα το 1886 πέθανε η αμερικανίδα ποιήτρια, Έμιλι Ντίκινσον και το 1967 ο αμερικανός ζωγράφος, Έντουαρντ Χόπερ, που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...