Πολιτική

Παυλόπουλος από Κίνα: «Ασπίδα» και «δόρυ» ο ουσιαστικός διάλογος των πολιτισμών

Τη σημασία και την αξία του Διαλόγου των Πολιτισμών στην ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των λαών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στο φόρουμ για τον Διάλογο των Ασιατικών Πολιτισμών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Ο κ. Παυλόπουλος αφού πρώτα συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο, εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για τη διοργάνωση αυτού του φόρουμ, σημειώνοντας ότι συνιστά πραγματική προσφορά στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης και τόνισε ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας ισοδυναμεί με τον σεβασμό της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Όπως σημείωσε «κάθε πραγματικός πολιτισμός έχει, οιονεί εκ φύσεως, στο επίκεντρό του τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, στην αφετηρία του βρίσκεται, ιδίως, ο δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς σεβασμός της διαφορετικότητας του ανθρώπου. Και τούτο, διότι ως ύψιστο δείγμα στοιχειώδους ανθρωπισμού, ο σεβασμός της διαφορετικότητας ισοδυναμεί με τον σεβασμό της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Υπό τα δεδομένα αυτά, σε θεσμικό και αξιακό γενικότερα επίπεδο, ο σεβασμός της διαφορετικότητας του ανθρώπου καθίσταται θεμελιώδες πρόταγμα δημοκρατίας και πολιτισμού».

Παράλληλα, τόνισε ότι «μια τέτοια θεώρηση του πολιτισμού αποδεικνύει, πρωτίστως εδώ στην Κίνα με την πανάρχαια και ανεκτίμητη πολιτιστική της κληρονομιά, ότι είναι ακριβώς αυτός το Διάλογος των Πολιτισμών που δίνει ηχηρή απάντηση στους ανιστόρητους εκείνους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει σήμερα, δήθεν, «σύγκρουση» μεταξύ πολιτισμών. Ισχυρισμός, ο οποίος οδήγησε ως και σε καταστροφικές επιλογές εξωτερικής πολιτικής από πλευράς πολιτικών της Δύσης και της Ευρώπης».

Παυλόπουλος: «Ασπίδα» και «δόρυ» ο ουσιαστικός διάλογος
Όπως υποστήριξε «στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, αφού κανένας πραγματικός πολιτισμός δεν μπορεί, από την φύση του, να συγκρούεται με άλλους, εξίσου πραγματικούς, πολιτισμούς.

Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι πολλές φορές, δυστυχώς -όπως συμβαίνει και στην εποχή μας- υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ πολιτισμών, γεγονός που δυσκολεύει επικίνδυνα την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Απέναντι σε αυτή την έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης αντιστέκονται, με γενναιότητα και αποφασιστικότητα, οι χώρες μας και οι λαοί μας, με «ασπίδα» και «δόρυ» τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο των πολιτισμών μας».

Ο Παυλόπουλος ύμνησε τον Κινέζικο πολιτισμό
Ο κ. Παυλόπουλος, που επισκέφτηκε την Απαγορευμένη πόλη, εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στη χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, ο οποίος κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αναφερόμενος στον ελληνικό πολιτισμό, υπογράμμισε: «Αφενός κατέχει τη δική του, καθ' όλα περίοπτη, θέση στο πάνθεο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατ' εξοχήν ως κοιτίδα και λίκνο του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού, με αναντικατάστατο σημείο αναφοράς τον Παρθενώνα.

Και, αφετέρου, ως πολιτισμός, ο οποίος επειδή γεννήθηκε από τη δημιουργική πορεία του ελεύθερου πνεύματος, εκείνου που άνοιξε τους δρόμους της επιστήμης και της σοφίας, μπορεί, με κύριο μέσο την, αδιάλειπτης συνέχειας ανά τους αιώνες, ελληνική γλώσσα, να διαλέγεται, αρμονικά και παραγωγικά, με όλους τους άλλους πολιτισμούς, δίχως κανένα αίσθημα υπεροχής, αλλά με την περίσκεψη που επιβάλλει η συναίσθηση της δικής του μοναδικότητας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ