Εκκλησία

Νέο άνοιγμα του Πάπα στην Ορθοδοξία-Τα “μαργαριτάρια” στο αεροπλάνο της επιστροφής

Του Μάνωλη Κείου

Το έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές πως το... ζουμί από τις επισκέψεις του ποντίφικα στο εξωτερικό βγαίνει με την συνέντευξη, που δίνει πάντα στο αεροπλάνο κατά την πτήση της επιστροφής.

Έτσι και μετά το ταξίδι του σε Βουλγαρία και Σκόπια απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αν και η πτήση ήταν μόλις 90 λεπτά και πρόλαβε να απαντήσει μόνο σε τέσσερις ερωτήσεις, ο Πάπας θέλησε να μοιραστεί με τους δημοσιογράφους δύο στιγμές που περιέγραψε ως ιδιαίτερα «συγκινητικές» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βουλγαρία και στα Σκόπια.

Η πρώτη, όπως είπε, ήταν όταν προσέφερε την πρώτη κοινωνία σε 245 παιδιά στο Ρακόβσκι της Βουλγαρίας στις 6 Μαΐου.

Η δεύτερη βλέποντας τους ιεραποστόλους της φιλανθρωπίας στα Σκόπια, όπου γεννήθηκε η Αγία Τερέζα της Καλκούτα, και παρατήρησε “την πραότητα και την τρυφερότητα των αδελφών με τους φτωχούς”.

«Σήμερα είμαστε συνηθισμένοι να προσβάλλουμε ο ένας τον άλλον, ένας πολιτικός προσβάλλει τον άλλον, ένας γείτονας προσβάλλει τον άλλον, ακόμη και σε οικογένειες οι άνθρωποι προσβάλλουν ο ένας τον άλλον», είπε. "Δεν ξέρω αν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια «κουλτούρα προσβολής», αλλά οι προσβολές είναι ένα όπλο πάντα κοντινό».

Αντ 'αυτού, είπε, οι άνθρωποι θα πρέπει να εμπνέονται από τον τρόπο με τον οποίο οι Ιεραπόστολοι της φιλανθρωπίας αντιμετωπίζουν κάθε άτομο σαν να ήταν Ιησούς.

Στο πλαίσιο ερωτήσεων για τον οικουμενισμό και ιδιαίτερα για τις σχέσεις Ρ/Καθολικών-Ορθοδόξων στα δύο πρωτίστως ορθόδοξα έθνη, ο Πάπας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενώ οι επίσημες σχέσεις μπορεί να είναι τεταμένες κατά περιόδους, “μπορώ πραγματικά να πω ότι οι πατριάρχες που έχω συναντήσει είναι άνθρωποι του Θεού"

Οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι, είπε, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι πιστεύουν και λατρεύουν "την Αγία Τριάδα χωρίς να ενώσουν τα χέρια τους ως αδελφοί και αδελφές".

Σημείωσε επίσηε με νόημα: "Οι Εθνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν συμφωνούν πάντοτε μεταξύ τους: για παράδειγμα, δεν αναγνώρισαν την Μακεδονική Εκκλησία. Αλλά όταν πρέπει να επικρίνουν την Καθολική Εκκλησία, είναι πάντοτε ομόφωνες". 

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιουνίου ο Φραγκίσκος έχει προγραμματισμένο ένα ακόμη δύσκολο ταξίδι στην ορθόδοξη Ρουμανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ