Μανώλης Γλέζος: Επετειακή επίσκεψη του Ρώσου πρέσβη στο σπίτι του-Εικόνες

Δημοσίευση: 14 Μαΐου 2019, 3:39 μμ | Ανανέωση: Μάιος 14, 2019 στις 3:51 μμ

Επίσκεψη στο σπίτι του Μανώλη Γλέζου από τον πρέσβη της Ρωσίας, Αντρέι Μάσλοβ, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο της νίκης των Συμμάχων στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο.


 

Η επίσκεψη έγινε χθες, 13 Μαΐου και σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία της Ρωσίας χαρακτηρίζει τον Μανώλη Γλέζο ως «θρυλικό Ήρωα της Ελληνικής Αντιφασιστικής Αντίστασης, τον κάτοχο του Διεθνούς Βραβείου Λένιν «Για την ενίσχυση της ειρήνης μεταξύ των λαών» (1963)».

Ο κ. Μάσλοβ συνεχάρη τον Μανώλη Γλέζο για την 74η επέτειο της Μεγάλης Νίκης και του επέδωσε και γραμματόσημο των Ταχυδρομείων της ΕΣΣΔ του 1959 με το πορτρέτο του και την επιγραφή «Ελευθερία στον Ήρωα του Ελληνικού Λαού Μανώλη Γλέζο!».

Εκείνη την εποχή και σε μια προσπάθεια αύξησης του ελέγχου της ΕΔΑ από την εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ, ηγετικά στελέχη της ΕΔΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γλέζος, εξελέγησαν τακτικά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, δίχως να αναφερθούν τα πραγματικά τους ονόματα. Τον Αύγουστο του 1958 ο Γλέζος συναντήθηκε στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Κώστα Κολιγιάννη, που επισκεπτόταν παράνομα τη χώρα. Οι επαφές του Κολιγιάννη παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και στις 5 Δεκεμβρίου ο Γλέζος συνελήφθη μαζί με μερικούς άλλους συνεργάτες του στο σπίτι της αδερφής του Βασιλικής (Μπούμπας) Δημητροκάλλη για παράβαση του νόμου περι κατασκοπείας. Οδηγήθηκε σε δίκη με την την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι δύο άνδρες συζήτησαν τα επίκαιρα θέματα των ρωσοελληνικών σχέσεων.