Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΟ - Διαρροή-«βόμβα»: Η ΜΙΤ παρακολουθεί & φακελώνει Αμερικανούς στρατιωτικούς! - Στα άκρα οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς αμερικανική αμυντική ιστοσελίδα, κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση και τη ΜΙΤ, ότι φακέλωσαν και έθεσαν σε στενή παρακολούθηση αξιωματικούς και άλλα μέλη των αμερικανικών στρατευμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα το 2016.

Τούρκοι εισαγγελείς, αξιωματούχοι, αλλά και κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο από τα παρασκήνια για το πραξικόπημα του 2016, σύμφωνα με έγγραφα.

Εκθέσεις των τουρκικών μυστικών πληροφοριών, περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις του αμερικανικού αεροσκαφών, κινητοποιήσεις  στρατευμάτων και επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους που αφορούσαν αμερικανικό προσωπικό, οι οποίες εξετάστηκαν με την υποψία ότι ενδέχεται να συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η οργάνωση (ομάδα έμπιστων του Ερντογάν), η οποία διερεύνησε τα γεγονότα στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης, ενέκρινε στην έκθεσή της το «πλήρες» έγγραφο των τουρκικών μυστικών πληροφοριών.

«Ο μυστικός ανιχνευτής βοηθάει στην τροφοδοσία μιας  ψεύτικης αφήγησης της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία ισχυρίζεται ότι οι Η.Π.Α. ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από το  αποτυχημένο πραξικόπημα τσουλήθρα», γράφει η Nordic Monitor.

Οι εκθέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ενσωματώθηκαν στο φάκελο του εισαγγελέα στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας για το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Ορισμένες από τις λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες των Η.Π.Α που αναφέρονται στα τουρκικά έγγραφα πληροφοριών, αφορούσαν συνήθεις στρατιωτικές αποστολές.

Για παράδειγμα, τουρκικές  αναφορές περιγράφουν βασικές μεταφορικές κινήσεις μεταξύ της αεροπορικής βάσης του Incirlik και της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη νότια πόλη Gaziantep.

Ωστόσο, μερικές αναφορές περιείχαν επίσης πληροφορίες σχετικά με πιο ευαίσθητες αποστολές που καταδείκνυαν  ειδικά στελέχη των ΗΠΑ που επέβλεπαν πυραυλικό σύστημα υψηλού επιπέδου που  αναπτύχθηκε στη νότια Τουρκία, αλλά και επιχειρήσεις που περιλάμβαναν τα δρομολόγια  μυστικών πτήσεων ειδικών αμερικανικών αεροσκαφών.

"Οι Τούρκοι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα έγγραφα "σχετίζονταν με την έρευνα του πραξικοπήματος και διέταξαν την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριών και των στρατιωτικών εγγράφων στο φάκελο της υπόθεσης, γεγονός που τα κατέστησε μέρος του δημόσιου τουρκικού  αρχείου", ανέφερε το δημοσίευμα.

Όλα αυτά βοήθησαν την κυβέρνηση Ερντογάν να προωθήσει  θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, με τους  Εισαγγελείς να κάνουν πράξη τις επιταγές της τουρκικής κυβέρνησης, αντί να ψάξουν ουσιαστικά  για αποδείξεις και γεγονότα.

Οι εντάσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι αναμφίβολα σε υψηλό επίπεδο και οι διαφορές είναι μεγάλες πλέον και αγεφύρωτες.

Ουάσινγκτον και  Άγκυρα βρίσκονται σήμερα σε αντίθεση με την απόφαση της Τουρκίας  να αποκτήσει ένα εξελιγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν επίσης διαφωνίες σχετικά με τον πόλεμο κατά του  ISIS στη Συρία και τους στενούς δεσμούς  στρατιωτικών των ΗΠΑ με τους Κούρδους μαχητές που η Τουρκία θεωρεί ως εχθρική δύναμη.

Οι Η.Π.Α. έχουν επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στο πραξικόπημα και η Τουρκία δεν έχει δώσει  ποτέ στοιχεία για να υποστηρίξει τις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ.

Το 2018, μια ομάδα φιλοκυβερνητικών δικηγόρων στην Τουρκία υπέβαλε μηνύσεις εναντίον πολλών αξιωματούχων των ΗΠΑ που συνδέονταν με την βάση στο Incirlik, επιδιώκοντας τη σύλληψή τους για υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες.

Οι δικηγόροι επιδιώκουν επίσης να διακοπούν οι πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών και να έχουν πρόσβαση στην εκτέλεση εντάλματος έρευνας. Ενώ η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει, υπογραμμίζει την όλη κατάσταση  πραγμάτων στην σημερινή Τουρκία σε σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία έχει ανέλθει σε πολύ κρίσιμο επίπεδο για ολόκληρη την περιοχή της να Μεσογείου .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...