Ρωσία

«Βράζει» η Μόσχα: Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για πυρηνικό χτύπημα των Αμερικανών στην Ευρώπη

Οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στην Ευρώπη, δήλωσε Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διεύθυνσης, που ασχολείται με την μη διάδοση πυρηνικών όπλων, εντός του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Βλαντιμίρ Ερμάκοφ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, δήλωσε πως αυτή η εξέλιξη και πρόθεση των Αμερικανών, αποδεικνύεται από την ίδια την τοποθέτηση τέτοιων όπλων από την Ουάσινγκτον στις ευρωπαϊκές χώρες,.

Επίσης, υπογράμμισε ότι αυτό το «απαισιόδοξο σενάριο» θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, αρχής γενομένης από την άδεια που θα έδιναν στις ΗΠΑ οι ευρωπαϊκές αυτές χώρες που δεν διαθέτουν τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ποια είναι τα στοιχεία για τις τακτικές πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, που παραθέτει το «Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων», το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών  παρέμεινε αμετάβλητο το τελευταίο έτος, ενώ διατηρεί ένα εκτιμώμενο απόθεμα περίπου 3.800 κεφαλών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεντάγωνο δεν έχει αυξήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα στις επιχειρησιακές βάσεις του στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση του «ΔΑΕ».

«Από τις περίπου 1.750 κεφαλές που έχουν αναπτυχθεί, περίπου 300 από αυτές βρίσκονται σε βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με άλλες 150 πυρηνικές βόμβες να αναπτύσσονται σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές βάσεις», αναφέρει η εν λόγω έκθεση.

Επιπρόσθετα, η έκθεση αυτή αναλύει ότι υπάρχουν δύο ειδών βόμβες στις συγκεκριμένες ευρωπαϊκές βάσεις, οι B61-3 και οι B61-4. Μια τρίτη έκδοση, η B61-10, αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Εντούτοις, περίπου 230 τακτικές βόμβες τύπου Β61 παραμένουν σε υπηρεσία, εκ των οποίων 150 πρόκειται να αναπτυχθούν σε έξι βάσεις σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, οι αυτές είναι: οι βάσεις Aviano και Ghedi στην Ιταλία, η βάση Büchel στη Γερμανία, η βάση Incirlik στην Τουρκία, η βάση Kleine Brogel στο Βέλγιο και η βάση Volkel στην Ολλανδία.

Από τις παραπάνω, η αεροπορική βάση του Incirlik στην Τουρκία διαθέτει τα περισσότερα τακτικά πυρηνικά όπλα, που υπολογίζονται στις 50, δηλαδή το ένα τρίτο του συνόλου των τακτικών πυρηνικών βομβών στην Ευρώπη, αν και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι τα όπλα μπορεί να έχουν αποσυρθεί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τακτικά πυρηνικά όπλα μπορούν να μεταφερθούν με αεροσκάφη F-15E Strike Eagle και αλλά F-16 Falcon.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές